Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Tanden vijlen is een trend op TikTok: maar doe dit vooral níet

tanden-vijlen-is-een-trend-op-tiktok-maar-doe-dit-vooral-niet.jpg

Hoewel een beugel dé oplossing is voor mensen die een mooi recht gebit willen, grijpen veel vrouwen de laatste tijd naar een ander hulpmiddel. Op TikTok gaan er namelijk veel filmpjes rond van vrouwen die hun tanden recht proberen vijlen met een nagelvijl.

Hoewel dit goedkope hulpmiddel op het eerste gezicht lijkt te werken, is het volgens tandartsen absoluut geen goed idee om je tanden te vijlen.

Permanent beschadigen

Op TikTok barst het van de handige beautyhacks, maar toch is het niet slim om al deze hacks zomaar op te volgen. Sommige dingen kun je nu eenmaal beter aan een expert overlaten, zéker als het om je gebit gaat. Toch zijn er genoeg vrouwen die op TikTok enthousiast aan de slag gaan met een nagelvijl, in de hoop zo rechtere tanden te krijgen. Hoewel het vijlen wel degelijk effect lijkt te hebben, is het volgens experts een slecht idee. Tijdens het vijlen kun je namelijk zowel de tandstructuur als het glazuur rond de rand van je tand permanent beschadigen.

Lees ook: Zwarte kool of groene thee in je tandpasta: dít zegt een tandarts daarover

@miadio

Filing my teeth down ##fyp ##dentist ##notreally

♬ I hope I make dentists cringe – Mia Dio

Nóóit je tanden vijlen

Als je het vijlen eenmaal hebt gedaan, is de schade onomkeerbaar omdat het tandglazuur niet meer terugkomt. Daarnaast kun je ook meer last krijgen van gevoelige en pijnlijke tanden, die daarnaast ook nog eens minder sterk zijn. Hierdoor is de kans dus ook groot dat je tanden eerder afbreken. Volgens Sunny Sihra, verbonden aan de Britse Simply Teeth Clinic, moet je ingrepen die met je gebit te maken hebben écht alleen door een professional laten doen met gesteriliseerde instrumenten.

Dure kronen

Het vijlen van je tanden mag dan een goedkoop trucje zijn, uiteindelijk ben je alleen maar duurder uit. De kans is namelijk groot dat je uiteindelijk op zoek moet gaan naar een tandheelkundige behandeling, zoals het plaatsen van nieuwe kronen, om de opgelopen schade toch nog een beetje te kunnen herstellen. En laat dit nou een érg dure behandeling zijn…

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Bron | TikTok, Metro.uk
Beeld | iStock

Ook interessant