Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Op déze tijdstippen mag je binnenkort niet harder dan 100 kilometer per uur rijden

100-kilometer.jpg

Om de uitstoot van stikstof zo snel mogelijk omlaag te krijgen, hebben de coalitiepartijen vandaag een nieuw akkoord getroffen: de maximumsnelheid wordt overdag in het grootste deel van Nederland verlaagd naar 100 kilometer per uur.

Alleen tussen 19.00 uur en 06.00 uur mag er nog wel 130 kilometer per uur gereden worden.

Pas morgen officieel

Hoewel het maatregelenpakket rond de stikstofproblematiek morgen pas officieel wordt gepresenteerd, is het in ieder geval al zeker dat de maximumsnelheid in het grootste deel van Nederland wordt verlaagd, zo melden Haagse bronnen aan AD.

Lees ook: déze temperatuur in een rijdende auto kan levensgevaarlijk zijn

Na de avondspits weer op ’t gaspedaal

Wordt die honderd kilometer per uur in de toekomst misschien altijd en in het hele land de maximumsnelheid? Nou, dat wil de VVD niet. Die optie levert wel de meeste stikstofruimte op. Als compromis, kiest het kabinet nu voor de optie waarbij vanaf 19.00 uur ’s avonds nog wél 130 kilometer per uur gereden mag worden op de wegen waar dat nu al is toegestaan. Dit betekent dat automobilisten na de avondspits weer het gaspedaal mogen indrukken. Vanaf 06.00 uur in de ochtend moet dan weer honderd kilometer per uur gereden worden.

Invoering volgend jaar

De nieuwe maatregel is al doorgerekend door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het zou genoeg stikstofruimte opleveren om de woning- en wegenbouw uit het slop te trekken én om de stikstofneerslag in de natuur te verlagen. De verlaging van de maximumsnelheid  kan naar verwachting tussen 1 januari en 1 april volgend jaar worden ingevoerd. En aangezien het jaar bijna voorbij is, duurt dat dus niet lang meer.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD
Beeld | iStock

Ook interessant