Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Ben jij beide kerstdagen thuis? Dít ben je extra kwijt aan energie

ben-jij-beide-kerstdagen-thuis-dit-ben-je-extra-kwijt-aan-energie.jpg

Breng jij dit jaar eerste of tweede kerstdag thuis door? Hartstikke gezellig, maar thuisblijven in een warm huis met lekker eten en gezellige verlichting kost natuurlijk ook wat extra stroom en energie. Independer zocht uit wat dit betekent voor je portemonnee.

De Nederlandse vergelijkingssite maakte een berekening voor een gemiddeld gezin dat thuis is op eerste of tweede kerstdag.

Lees ook: besparen op je energierekening zonder kou te lijden? Deze tips helpen

Totale kosten energie

Het gaat dan om vier personen die allemaal thuisblijven. Alle activiteiten die energie kosten zijn meegerekend, zoals de verwarming, het gourmetten, de vaatwasser en de kerstverlichting. Bij elkaar komt dit neer op ongeveer €7,76. Valt best mee toch? Zeker als je kijkt naar dit rijtje van extra energiebenodigdheden die je op een normale doordeweekse dag niet zou doen:

Tips om geld te besparen met kerst

Zou jij toch graag wat geld willen besparen met de kerst? Volgens Independer kunnen de volgende tips je daarbij helpen:

  • Zet de verwarming lager als je gaat gourmetten, het wordt vanzelf warm in huis.
  • Zet de kerstboom uit als je niet thuis bent of slaapt. Als je dit niet doet, wordt je verbruik maar liefst vier keer hoger. Gebruik eventueel een tijdschakelaar.
  • Let op de overige kerstversiering. Hangt de hele tuin vol met lichtsnoeren met (oude) gloeilampen? Of heb je een mooie kerstmanlichtslang? Deze snoeren verbruiken veel meer stroom dan je kerstboomlampjes.
  • Leuke alternatieven voor al dat stroomverbruik zijn natuurlijk waxinelichtjes of kaarsen. Zo maak je het toch sfeervol zonder extra energie te verbruiken.
  • Zet de verwarming niet te hoog en zet hem vooral laag als je weg bent. De verwarming is nog steeds de grootste kostenpost op de energierekening.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Independer
Beeld | iStock

 

Ook interessant