Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Verdrietig: ‘deze week overlijdt tienduizendste Nederlander door coronavirus’

deze-week-sterft-tienduizendste-nederlander-door-coronavirus.jpg

Een verdrietige mijlpaal: deze week overlijdt de tienduizendste Nederlander aan het coronavirus. De officiële telling van sterfgevallen staat tot en met zondag op 9687 sterfgevallen; de verwachting is dat de trieste grens vrijdag gepasseerd wordt.

De laatste weken komen er gemiddeld ongeveer zestig sterfgevallen per 24 uur bij.

Symbolische grens

Deze week is het dus officieel zo dat de tienduizendste Nederlander sterft door het coronavirus, maar daarbij moet wel een kanttekening geplaatst worden. Het is een symbolische grens, die waarschijnlijk niet volledig klopt met het werkelijke aantal sterfgevallen door het virus. Dat nummer ligt hoogstwaarschijnlijk aanzienlijk hoger. Dat heeft verschillende oorzaken, maar komt vooral omdat er in de eerste golf van de uitbraak veel minder getest werd op het virus. Omdat niet iedere besmetting daarom vastgesteld is, stierf een onbekend aantal mensen aan het coronavirus, zonder dat ooit is vastgesteld dat ze besmet waren.

Meeste doden tijdens eerste golf

De meeste doden vielen tijdens die eerste golf: aan het einde daarvan, halverwege mei, stond het officiële dodenaantal op zo’n 5600. In werkelijkheid was de tienduizendste Nederlander toen al overleden aan het coronavirus, alleen was dit niet bekend. De tweede golf, die in september begon, lijkt aanzienlijk minder levens te eisen. Tot aan het begin van de golf waren zo’n 6200 mensen aan het virus overleden. Dat betekent dat in de afgelopen drie maanden ongeveer 3500 coronapatiënten zijn overleden.

27 februari

Het eerste coronageval in Nederland werd ruim negen maanden geleden vastgesteld op 27 februari. Iets meer dan een week later, op 6 maart, overleed de eerste Nederlander door het coronavirus. De volgende dag viel ook een dode, de dag daarna stierven twee coronapatiënten. Vanaf 14 maart ging het ineens hard, en liep het aantal flink op. Tussen 29 maart en 11 april overleden bijna 2000 patiënten. De dodelijkste dag was op 2 april, toen er 178 Nederlanders overleden door het coronavirus.

Rotterdam

Van de tienduizend Nederlanders die overleden zijn door het virus, kwamen de meesten uit Rotterdam. Ruim 615 inwoners van die stad stierven door het virus. Op de tweede plaats staat Amsterdam met 430 coronapatiënten die gestorven zijn, en als derde komt Den Haag met 374 besmette personen. Daarna volgen Tilburg (209), Utrecht (170), Maastricht (146), Eindhoven en Meierijstad (elk 139), Nijmegen (120) en Breda (108).

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | ANP
Beeld | Getty Images

Ook interessant