Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dit is waarom de thuiszorg nu zo in de knel komt

thuiszorg-in-de-knel.jpg

De druk op de thuiszorg stijgt hard, en daardoor zit deze branche de afgelopen tijd in de knel. Hierdoor moeten patiënten soms langer in het ziekenhuis blijven, krijgen ze minder uren aan hulp en moeten mensen die thuis willen sterven hun laatste dagen soms toch in een ziekenhuis doorbrengen, in plaats van in hun eigen huis. 

Er is sprake van een ‘zorginfarct’ in de thuiszorg en dít zijn de gevolgen. 

Thuiszorg in de knel door de coronacrisis

Volgens branchevereniging Actiz is er sprake van een enorme knel in de thuiszorg. Dat komt allereerst omdat er in de ouderenzorg een duidelijke zorgkloof ontstaat. Dat houdt in dat er steeds meer hulpbehoevende 65-plussers zijn, maar dat het aantal zorgmedewerkers niet toeneemt. Daarnaast is het ziekteverzuim bij thuiszorgorganisaties van 6,2 procent vóór de coronapandemie, naar een huidige 7,4 procent gestegen. Tijdens de coronapieken was dit zelfs 9 procent. Een andere belangrijke oorzaak waardoor de thuiszorg in de knel raakt, zijn de uitgestelde operaties tijdens de pandemie, die nu weer worden ingehaald. 

Met het oog op het ziekteverzuim, de stijgende vraag naar thuiszorg voor 65-plussers en de grote hoeveelheid geopereerde patiënten die nazorg nodig hebben, neemt de druk op de thuiszorg dus sterk toe. Bianca Buurman, voorzitter van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) legt aan het AD uit dat we te maken hebben met een ‘zorginfarct’. 

Meer klachten bij langer wachten 

Veel patiënten hebben de afgelopen periode langer moeten wachten op een operatie of staan nog steeds op een wachtlijst. Dat lange wachten zorgt vaak voor meer klachten, waardoor ze ook meer thuiszorg nodig hebben. Ook is de conditie van veel mensen door het wachten met klachten achteruitgegaan, waardoor een herstel na een operatie langer duurt. Ook hier is dus eigenlijk weer extra thuiszorg nodig. 

Lees ook: Joke: ‘In de thuiszorg ben je soms echt het lichtpuntje in iemands leven’

Patiënten moeten langer in het ziekenhuis blijven

Doordat de thuiszorg in de knel raakt moeten patiënten na een operatie vaak langer in het ziekenhuis blijven. Dit komt omdat ze thuis geen nazorg kunnen krijgen. Hierdoor blijven ziekenhuisbedden langer bezet. Daarnaast moeten patiënten in het ziekenhuis hierdoor ook weer langer wachten tot een verpleegkundige kan helpen met bijvoorbeeld het douchen en aankleden. Zij moeten door de krapte in de thuiszorg ineens in het ziekenhuis aan een veel grotere groep patiënten deze zorg verlenen. 

Niet thuis kunnen sterven

Een ander gevolg van de stijgende druk op de thuiszorg is dat mensen die aan het einde van hun leven zijn en graag thuis willen sterven, dit niet meer kunnen. Doordat ze niet thuis verzorgd en begeleid kunnen worden, moeten ze hun laatste dagen toch in een hospice of ziekenhuis doorbrengen. 

Meer mantelzorgers

Door de druk op de thuiszorg, komt er ook meer vraag naar en verantwoordelijkheid bij mantelzorgers te liggen. Er zal door thuiszorgorganisaties beter gekeken moeten worden naar welke cliënten echt thuiszorg nodig hebben en over er familieleden zijn die kunnen helpen. Als een cliënt geopereerd moet worden, moet mantelzorgers ook geïnformeerd worden dat ze ook bij de nazorg mee zullen moeten helpen. Ook wijkverpleegkundigen zullen zoveel mogelijk moeten proberen mantelzorgers in te schakelen, om iedereen zo goed mogelijk te kunnen helpen. Als laatste zullen ook cliënten moeten leren om meer zelf te doen. Zo zijn er bijvoorbeeld hulpmiddelen om kousen aan te trekken en is er een speciale bril om na een staaroperatie zelf je ogen te druppelen.

Bron | AD
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.  

Ook interessant