Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

‘Kabinet overweegt thuiswonende ouderen tóch eerder te vaccineren’

kabinet-overweegt-thuiswonende-ouderen-toch-eerder-te-vaccineren.jpg

Mogelijk gaat er tóch nog iets veranderen in de vaccinatiestrategie van het kabinet. Wellicht wordt niet alleen gestart met vaccineren van het zorgpersoneel, maar komen ook thuiswonende ouderen al snel in aanmerking voor een coronavaccinatie. Dat zeggen ingewijden rondom het kabinet tegen NOS.

Aanleiding voor deze verandering is volgens hen het advies van de Gezondheidsraad, dat op de dag voor kerst naar buiten kwam.

Pfizer-vaccin voor ouderen

Het Pfizer-vaccin dat goedgekeurd is binnen de Europese Unie, werkt volgens het advies van de Gezondheidsraad boven verwachting goed bij mensen van zestig jaar en ouder. Op basis daarvan moeten de vaccins volgens de Gezondheidsraad dan ook vooral ingezet worden om hen te beschermen. Ze raden aan te beginnen met kwetsbaren ouderen, de oudsten als eerst.

Lees ook:
Waarom begint Nederland zo veel later met met vaccineren tegen corona?

Thuiswonende ouderen vaccineren

Omdat het Pfizer-vaccin diepgevroren vervoerd en bewaard moet worden, is het volgens de overheid en Gezondheidsraad ingewikkeld om deze te verspreiden naar individuele verpleeg- en verzorghuizen, Daarom is er gekozen voor grootschalige priklocaties in Nederland, waar tot nu toe alleen het zorgpersoneel gevaccineerd zou worden. Echter is het advies nu dat ouderen zo snel mogelijk aan de beurt komen. Voor ouderen in verpleeghuizen is het moeilijk om naar een grootschalige priklocatie te komen. Maar voor veel thuiswonende ouderen is dat makkelijker; daarom zouden zij wel snel aan de beurt kunnen zijn bij het vaccineren.

Druk op kabinet

Ingewijden benadrukken tegen de NOS dat er nog geen definitief besluit genomen is over wijzigingen in de vaccinatiestrategie, maar dat er wel over gesproken wordt binnen het kabinet. De druk op het kabinet wordt uit meerdere kanten opgevoerd om de vaccinatiestrategie aan te passen. Eerder vaccineren dan 8 januari zit er overigens niet in. Volgens minister De Jonge is het niet verantwoord om de eerste prik in Nederland eerder te zetten dan op die datum. De voorbereidingen, zoals belscripts en een registratiesysteem van de GGD, zijn voor die datum nog niet klaar. Woensdag komen de meest betrokken ministers weer bijeen om verder te overleggen over het coronavirus.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS
Beeld | Getty Images

Ook interessant