Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

‘Tijdens de therapie spiegelen paarden wat ze zien’

hulphond-nederland.png

– In samenwerking met Hulphond Nederland

Niet alleen honden, ook paarden kunnen worden ingezet om jongeren met problemen een steuntje in de rug te geven. De dieren helpen hen met het opbouwen van zelfvertrouwen, weerbaarheid en het versterken van hun zelfbeeld. Suzanne van der Linden, therapeut bij Hulphond Nederland: “Paarden spiegelen wat ze zien.”

Honderdduizenden jongeren in Nederland zijn angstig of onzeker, worden gepest, hebben gedragsproblemen, ontwikkelingsachterstanden of last van psychiatrische aandoeningen. Therapie met paarden kan hen helpen, omdat zij reageren op je innerlijke belevingswereld, vertelt Suzanne.

Aansluiting zoeken

“Het is mooi om met paarden te werken. Zij spiegelen wat ze zien tijdens de therapie. Je kunt proberen je anders voor te doen, maar dat werkt niet bij hen. Paarden zijn vluchtdieren, hun primaire doel is overleven. Ze zoeken daarom verbinding en scannen constant hun omgeving. Een hond kun je nog motiveren met een beloning. Een paard zoekt een leider. Alles moet kloppen: je non-verbale communicatie en je innerlijke gevoel. Pas dan sluit een paard zich bij je aan. Dat betekent een hele zoektocht met verschillende oefeningen, die we inzetten om bij de kern van het probleem te komen.”

Extreem gepest

Tijdens de therapiesessies gaan de kinderen, jongeren of volwassenen een verbinding aan met het paard. Vanuit deze verbinding begeleidt de therapeut de cliënt in één-op-één oefeningen die leiden tot inzicht en zelfreflectie. “Ik heb net een traject afgerond waarbij een meisje werd gepest op school. Dat was zo extreem, dat ze er alleen niet meer uitkwam. We keken naar haar non-verbale communicatie: hoe reageert het paard? En hoe kom je dus over op je klasgenoten? We deden oefeningen om aan haar weerbaarheid te werken. Ze moest het paard halt leren houden en haar persoonlijke ruimte aangeven met lichaam en houding.”

Geen dubbele agenda

Tijdens de therapie gebruiken we altijd het paard als communicatiemiddel. Indirecte feedback vanuit het gedrag van het paard komt krachtiger aan en voelt veiliger. Paarden hebben geen dubbele agenda, zij leven in het hier en nu. Ook bij dit meisje werkte dat ontzettend goed. Ze heeft inmiddels samen met haar moeder de keuze gemaakt naar een andere school te gaan. We zijn door gaan trainen en al het geleerde kon ze meteen concreet inzetten op de nieuwe school. Het gaat ontzettend goed. Het pesten is gestopt en ze heeft het erg naar haar zin.”

Hulphond Nederland

Pony Blanco en een cliënt tijdens een therapiesessie

Paard en hond

Therapie met paarden is een aanvulling op de inzet van hulphonden en binnen therapietrajecten zijn combinaties hiervan mogelijk. Petra van Benten, hoofd behandeling van de unit Therapie & Coaching: “Hulphond Nederland ziet de inzet van paarden als belangrijke aanvulling op het huidige therapie- en coachingprogramma met hulphonden. We kunnen hierdoor nog meer maatwerk bieden bij uiteenlopende hulpvragen. Afhankelijk van de hulpvraag en de voorkeur van de jongere stellen we een individueel therapieprogramma samen, waarbij in eerste instantie paarden of juist hulphonden worden ingezet.”

Ook interessant