Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Test je brein op dementie

senior-woman-looking-away-holding-digital-tablet.jpg

Eén op de vijf mensen krijgt dementie. Hoewel er nog geen medicijn tegen bestaat, kun je wel iets doen in de strijd tegen deze verschrikkelijke ziekte. Bijvoorbeeld door nu je brein te testen op de eerste verschijnselen.

Dementie is hard op weg om de grootste ziekte onder de Nederlandse bevolking te worden. Nu krijgt één op de vijf Nederlanders te maken met een bepaalde vorm van dementie. Binnen afzienbare tijd zullen dat maar liefst een half miljoen mensen zijn. Toch bestaat er helaas nog steeds geen geneesmiddel. Wel wordt er gelukkig veel onderzoek naar dementie gedaan, waardoor een medicijn steeds dichterbij komt. En daar zit nu precies de crux.

Onderzoek is de sleutel

Onderzoek is de sleutel naar genezing, maar wereldwijd is er een groot tekort aan deelnemers voor wetenschappelijk onderzoek. Het gaat dan om gezonde deelnemers en deelnemers die in een vroeg stadium van de ziekte verkeren. Om goed te kunnen vergelijken en analyseren, is juist deze tweede groep belangrijk, vertelt prof. dr. Philip Scheltens, directeur van het VUmc Alzheimercentrum: “Geschikte deelnemers zijn niet alleen patiënten met een hersenziekte, maar vooral ook gezonde mensen. Deze groep wordt momenteel niet goed bereikt.”

Zo lever je een bijdrage

Onderzoeken naar nieuwe behandelingen richten zich steeds vaker op de eerste fase van de ziekte. Hersenschade bij dementie zou namelijk al heel vroeg in het proces beginnen, soms wel vijftien tot twintig jaar voordat iemand de eerste klachten krijgt. Jij kunt je steentje bijdragen om meer inzicht te krijgen in de ontwikkeling van de ziekte. VUmc, Alzheimer Nederland en Hersenstichting introduceren hersenonderzoek.nl. Daar kun je je aanmelden voor wetenschappelijk onderzoek, je brein testen en hersengezondheidstips krijgen.

Op de site lees je precies wat het inhoudt om mee te doen aan dit hersenonderzoek, welke vragenlijsten je kunt invullen en wanneer je mogelijk wordt uitgenodigd voor aanvullend onderzoek. Prof. dr. Philip Scheltens: “De site stelt onderzoekers in staat om geschikte deelnemers te werven en selecteren, waardoor het dementieonderzoek versnelt.”

‘Wat is je mooiste herinnering van het afgelopen jaar?’

Door je aan te melden op de site, lever je een waardevolle bijdrage in de zoektocht naar een geneesmiddel tegen dementie. En dat onderzoek is hard nodig. Bekijk de video met deze hartverscheurende fragmenten:

Beeld: iStock

Lees ook

Dit is waarom je twee verschillende sokken moet dragen
Dit is de vieste plek op het toilet (en het is niet de wc-bril!)
Haak mee met Dennis (40): gratis patroon voor een geluksklavertje

Bekijk ook:

Meer artikelen van Margriet lezen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief 

Ook interessant