Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dít is waarom de terugreis altijd korter lijkt dan de heenreis

dit-is-waarom-de-terugreis-altijd-korter-lijkt-dan-de-heenreis-margriet.jpg

Of je nou in de auto zit of in het vliegtuig, gek genoeg lijkt de terugreis altijd veel korter te zijn dan de heenweg. En dat terwijl de route hetzelfde is. Waar komt dit eigenlijk door?

Volgens Niels van de Ven, psycholoog aan de Universiteit van Tilburg, heeft het alles te maken met verkeerde verwachtingspatronen.

Verkeerd verwachtingspatroon over terugreis

Zo vertelt van de Ven, dat de duur van de heenreis meestal wordt onderschat, waardoor het langer lijkt dan het in werkelijkheid is. Omdat we hierdoor verwachten dat we een lange terugreis tegemoet gaan, blijkt dit ineens reuze mee te vallen.

Onderzoek

Van de Ven en zijn collega Leon van Rijswijk van de TU Eindhoven hebben hier in het verleden onderzoek naar gedaan, waarbij er 360 participanten deelnamen. Een aantal deelnemers gingen met de bus naar de Efteling of de huishoudbeurs. Andere deelnemers maakten een fietstocht door een bos. Hieruit bleek dat ongeacht de route, de terugreis voor de deelnemers tot wel 22 procent korter leek dan de heenreis. Een andere uitkomst was dat degenen die de heenreis erger hadden onderschat, de terugreis veel minder zwaar vonden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Vermoeidheid

Daarnaast speelt vermoeidheid een belangrijke rol. Zo stelt Douwe Draaisma, hoogleraar in de geschiedenis van de psychologie: “Als je fris en opgewekt bent, slaat het geheugen veel meer op dan wanneer je moe bent. Mensen schatten een tijdsduur vaak in aan de hand van de opgeslagen herinnering. Ook om die reden lijkt de heenreis langer te duren.”

Geduld

Draaisma voegt hieraan toe dat als mensen op reis gaan, ze vaak erg uitkijken naar de vakantiebestemming. “Dit gaat gepaard met ongeduld, waardoor de reis oneindig lijkt te duren. Dit speelt veel minder bij de terugweg, omdat mensen hier niet zo opgewonden over zijn.”

Bron: AD
Beeld: iStock

Ook interessant