Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

Avondklok weg en terrassen weer open: dít mag vanaf vandaag weer

avondklok-weg-en-terras-open-dit-mag-vanaf-vandaag-weer.jpg

Na een half jaar kan het vanaf vandaag weer: een wijntje drinken op het terras, want de buitenterrassen mogen weer open. Maar dan wél voor 18.00 uur, want dan moeten ze weer sluiten. Wat mag er vanaf vandaag nog meer? We zetten het voor je op een rijtje.  

En we helpen je ook herinneren aan de coronamaatregelen die we voorlopig nog even moeten blijven volgen.

Terras weer open

Voor het eerst sinds oktober vorig jaar kun je vandaag weer een drankje drinken op de terrassen: ze mogen namelijk vanaf vandaag weer open. Maar wel met de nodige beperkingen: alleen tussen 12.00 en 18.00 uur mag de horeca mensen buiten ontvangen, en dan gaat het om maximaal vijftig personen.

Andere maatregelen zijn dat je moet reserveren en er per tafel maximaal twee mensen welkom zijn, die anderhalve meter afstand moeten bewaren. Alleen als je met meerdere mensen uit hetzelfde huishouden aan een tafeltje zit, mag je hiervan afwijken. Dan mag je met meerdere personen zitten, met minder afstand tussen elkaar.

Even naar binnen verplaatsen als het buiten te fris is, zit er ook niet in. Bezoekers mogen alleen voor een toilet- en garderobebezoek of om hun rekening te betalen naar binnen. Daar moet je wel verplicht een mondkapje dragen, dus vergeet die niet mee te nemen als je een wijntje of cappuccino gaat drinken.

Winkelen zonder afspraak

Winkelen op afspraak is vanaf vandaag ook verleden tijd op de meeste plekken. De niet-essentiële winkels mogen hun deuren weer openen voor al het publiek, ook als zij hun bezoekje niet van tevoren aangekondigd hebben. Wel moeten deze winkels hun deuren om uiterlijk 20.00 uur sluiten.

Ook geldt er een maximum aantal bezoekers per winkel, afhankelijk van de winkeloppervlakte. Markten mogen ook weer volledig open. Non-foodproducten zoals kleding en cosmetica mogen weer verkocht worden, zolang de anderhalvemeterregel maar wel gehandhaafd wordt.

Lees ook:
Trouwen in coronatijd, hoe gaat dat in zijn werk?

Meer bezoekers in huis

Een echt strikt verbod was het niet, wel gold er de afgelopen weken een dringend advies: ontvang thuis niet meer dan één persoon per dag. Dat advies wordt door het kabinet vanaf vandaag bijgesteld naar maximaal twee mensen over de vloer per dag. Wel blijft het advies gelden om het aantal verschillende contacten in een week te beperken, om besmettingen te komen.

Geen avondklok meer

En als je dan op bezoek gaat, hoef je niet meer per se te haasten om voor 22.00 uur weer thuis te zijn. De avondklok wordt namelijk officieel afgeschaft per 28 april. Verder mogen de theorie-examens voor het behalen van je rijbewijs weer afgenomen worden en mogen er nu honderd in plaats van vijftig gasten aanwezig zijn bij een uitvaart.  

Maatregelen die nog blijven

Maar hoewel je weer wat kunt drinken op het open terras en de avondklok verdwijnt, blijven er ook nog coronamaatregelen gelden. Het kabinet blijft drie basisregels keer op keer herhalen, die we moeten blijven volgen om de coronabesmettingen te beperken. Dat zijn handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij coronaklachten.

Ook als je al gevaccineerd bent geldt dit in Nederland nog, omdat het onduidelijk is hoe verspreiding na de prik verloopt. Maar ook thuiswerken blijft voor iedereen die dat kan de norm, net als het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer en publieke ruimtes. Een besluit over verdere maatregelen volgens het openingsplan van de overheid wordt op 3 mei genomen.

Bron | Rijksoverheid
Beeld | Getty Images

Ook interessant