Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Niet op het terras met Pasen: OMT-lid ziet weinig ruimte voor versoepelingen

terras-niet-open-met-pasen.jpg

De vorige persconferentie werd er al gesproken over nieuwe versoepelingen eind maart, zoals het openen van de terrassen rond Pasen. Natuurlijk alleen als de cijfers dat zouden toelaten. Maar aangezien de afgelopen dagen de besmettingsaantallen steeds boven de 7000 uitkwamen, lijkt het erop dat die grote versoepeling er voorlopig nog niet in zit. Volgens OMT-lid Menno de Jong kunnen de terrassen daardoor met Pasen nog niet open.

En ook van de avondklok zijn we voorlopig nog niet af, als het aan De Jong ligt.

Terras niet open met Pasen

Zag jij jezelf rond Pasen al met een wijntje op het terras zitten? Volgens, OMT-lid en viroloog van het Amsterdam UMC, Menno de Jong is dat voorlopig nog een brug te ver. Aan AT5 laat hij weten dat naast het openen van de terrassen rond Pasen ook de avondklok nog niet weg kan. Dat komt omdat de besmettingsaantallen de afgelopen dagen weer flink toenamen tot boven de 7000 per dag. De Jong denkt dat dit mogelijk komt door de eerste beperkte versoepelingen die nu gelden. Volgens De Jong is de infectiedruk bij het openen van de terrassen te hoog, en is het beter om eerst kleinere versoepelingen door te voeren. Bijvoorbeeld binnen het hoger onderwijs. 

Meer besmettingen onder jongeren 

Hoewel de besmettingsaantallen toenemen, blijft het aantal ziekenhuisopnames hoog, maar stabiel. De Jong legt uit dat dit waarschijnlijk komt doordat het op dit moment vooral veel jongeren zijn die besmet raken. Deze komen doorgaans niet in het ziekenhuis terecht. Maar deze groep kan wel weer ouderen en kwetsbare besmetten als zij nog niet gevaccineerd zijn. In dat geval zal het aantal ziekenhuisopnames weer toenemen. Met extra versoepelingen zullen de besmettingsaantallen blijven toenemen, en daarom is het volgens het OMT-lid echt nog geen tijd voor grote veranderingen. 

Lees ook: Onderzoek: ‘Helft van de 65-plussers kan coronavirus een tweede keer krijgen’

Nieuwe persconferentie

Vandaag wordt er op het Catshuis gesproken over mogelijke versoepelingen. Aanstaande dinsdag is het weer tijd voor een nieuwe coronapersconferentie, waar mogelijk meer duidelijkheid komt over het wel of niet openen van de terrassen met Pasen en het verlengen of afschaffen van de avondklok. Deze loopt in ieder geval nog tot 30 maart. Tijdens de persconferentie wordt daarnaast waarschijnlijk ook een nieuw reisadvies voor de meivakantie -en mogelijk ook voor de zomer- aangekondigd. Voor de detailhandel zou mogelijk wel meer ruimte komen. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.       

Bron | AT5, RTL Nieuws, NU.nl
Beeld | Getty Images

Ook interessant