Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Temperatuur meten in verband met coronavirus, hoe gaat dat in z’n werk?

temperatuur-meten-in-verband-met-coronavirus-hoe-gaat-dat-in-zn-werk.jpg

Als in juni meer restaurants, cafés en bioscopen hun deuren mogen openen, willen sommige ondernemers de temperatuur van hun bezoekers meten bij de ingang. Door de temperatuur op te nemen, hopen ze mensen met verhoging of koorts te weren en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar hoe werkt dat als je bijvoorbeeld net heel hard gefietst hebt?

Is je lichaamstemperatuur dan hoger en kan je dan dus geweigerd worden, terwijl je helemaal geen verhoging hebt?  

Temperatuur meten

De ondernemers die de temperatuur van klanten of bezoekers willen meten, doen dat om te checken of iemand last heeft van koorts. Een hoge temperatuur is een symptoom van het coronavirus dat bij bijna iedere patiënt voorkomt: ruim 80 procent van de geteste coronapatiënten had koortsklachten. Een normale lichaamstemperatuur is gemiddeld zo’n 37 graden, maar bij koorts ligt dat getal boven de 38. Je lichaamstemperatuur is het gemakkelijkst te meten via je oor of je voorhoofd. Dat is dan ook de manier waar de meeste ondernemers voor zullen kiezen.

Lees ook: Onderzoekers vinden belangrijke link tussen vitamine D-tekort en coronavirus

Koorts of inspanning?

Maar hoe voorkom je dat je lichaamstemperatuur te hoog wordt gevonden als je je net in het zweet gewerkt hebt op de fiets? “Als je net heel hard naar je tram hebt gefietst en vervolgens je temperatuur meet, dan is deze verhoogd door de inspanning”, legt Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie, uit aan RTL Nieuws. Gelukkig kun je het verschil tussen een hogere temperatuur door koorts of door het coronavirus makkelijk uit elkaar houden. Als je even wacht na een inspanning, zal je lichaamstemperatuur binnen een paar minuten weer dalen, en bij koorts is dat niet het geval. “Door eerst even af te koelen voordat je bijvoorbeeld zo’n bedrijf binnenstapt, kun je de eventuele echte koorts meten, en niet de inspanningswarmte”, zegt Daanen.

Temperatuur zegt niet alles

Hoe nauwkeurig ondernemers ook zijn met het meten van de temperatuur, toch kan het voorkomen dat iemand met het coronavirus door zo’n controle heen glipt. Die waarschuwing geeft viroloog Ab Obsterhaus aan RTL Nieuws. “Koorts is een van de symptomen van het coronavirus, maar veel mensen met corona hebben milde symptomen en geen koorts.” Vooral in de beginperiode na besmetting is de temperatuur nog laag, maar zijn mensen al wel besmettelijk. Zelfs in de incubatietijd kun je het coronavirus al doorgeven aan anderen, en dat zie je niet terug in de temperatuur. Alleen meten is volgens Obsterhaus dan ook echt niet genoeg: “Deze maatregel is dus lang niet voldoende, maar moet in combinatie gelden met social distancing en andere hygiënemaatregelen.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty Images

Voice Uitdaging

Nu we allemaal meer thuis zitten, beginnen de dagen soms een beetje saai te worden. Daar hebben we iets leuks op bedacht: de Margriet Mini Challenge. Krijg dagelijks een inspirerende uitdaging voor thuis die je dag nét een beetje leuker maakt. Hoe? Simpel! Praat met Margriet via je Google Home óf de gratis Google Assistent op je telefoon of tablet. Klik hier om direct jouw eerste uitdaging te krijgen. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant