Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Politie waarschuwt voor telefoontjes van nepagenten: zó herken en voorkom je oplichting

telefoontjes-nepagenten.jpg

De afgelopen tijd krijgt de politie veel meldingen binnen van mensen die telefoontjes krijgen van nepagenten. Oplichters doen zich voor als politie en proberen je zo geld te ontfutselen. We leggen je uit hoe je dit soort oplichtingstrucs kunt herkennen, zodat je niet in de val trapt. 

De politie ziet dat dit soort neptelefoontjes de laatste tijd ook via allerlei andere instanties vaker voorkomen. 

Telefoontjes van nepagenten 

De laatste tijd worden er veel telefoontjes gepleegd door nepagenten. Tijdens zo’n belletje doet iemand zich voor als politie en vertelt dat je een boete moet betalen of dat je bankrekening gebruikt wordt voor drugshandel of andere illegale zaken. In sommige gevallen komt de nepagent zelfs in burger (dus als politie in burgerkleding) lang je huis om je bankpas op te halen. 

Vaker neptelefoontjes

Volgens de politie zijn de telefoontjes van nepagenten niet de enige en komt dit soort oplichting steeds vaker voor. Oplichters doen zich bijvoorbeeld ook vaak voor als allerlei andere instanties, zoals de Belastingdienst, het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Hoge Raad of een bedrijf zoals Amazon om zo aan jouw geld te komen. Vaak wordt er verteld dat er nog een betaling openstaat, er een zaak tegen je is aangespannen waarvoor je je Burgerservicenummer moet geven of dat je een bepaalde app moet downloaden. Hiervoor wordt een 06-nummer van een ander gebruikt. Dat heet ook wel spoofing. Waarschijnlijk bemachtigen criminelen dit nummer bij een eerdere oplichting en vervolgens kunnen ze via dat nummer van een onschuldige burger weer anderen oplichten. 

Lees ook:
Quiz: hoe goed ben jij in het herkennen van online fraude?

Oplichting voorkomen

De politie waarschuwt om alert te zijn op dit soort telefoontjes van nepagenten en benadrukt dat zij en andere overheidsinstanties nooit telefonisch om iemands betaalgegevens of een bankpas zullen vragen. Daarnaast zal zo’n instantie nooit vragen om een programma of bepaalde software op je telefoon of computer te installeren. Krijg je dit soort vragen wel door? Dan heb je volgens de politie te maken met een oplichter. Daarnaast zal een officieel bedrijf nooit via een 06-nummer bellen. Aan het AD raadt cybercrime-expert Yoanne Spoormans van de politie aan om te zegen dat je terugbelt en vervolgens eerst naar de instantie te bellen om te vragen hoe het zit. Ook is het goed om bij dit soort telefoontjes altijd een melding te maken bij de politie. 

Bron | NU.nl, Kassa, AD
Beeld | Getty Images

Margriet 45 ligt nu in de winkel! Daarin lees je onder andere een interview met Tooske Ragas, gesprekken met moeders en dochters over vrouw-zijn toen & nu, de mooiste herfstwandelingen én antwoorden op 20 vragen over (gezond) gewicht. Haal ‘m snel in huis of bestel deze Margriet online zonder verzendkosten.

Ook interessant