Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarschuwing: gemiste oproep uit Algerije of Tunesië? Bel niet terug!

vodafone-waarschuwt-voor-vreemde-telefoontjes-uit-het-buitenland.jpg

Mocht je één deze dagen een telefoontje krijgen van een vreemd nummer, dan doe je er goed aan om niet terug te bellen. Er komen de laatste tijd namelijk veel klachten binnen van Nederlanders die hinderlijke telefoontjes ontvangen uit Algerije en Tunesië.

Volgens Vodafone gaat het om fraude waarbij de bellers hopen op een belletje terug. Zodra je echter terugbelt gaat de teller lopen, al snel tegen een euro per minuut.

Toename telefoontjes

De providers KPN, Vodafone en T-Mobile zien een duidelijke piek in het aantal telefoontjes en hun klanten klagen op sociale media. Ook de Fraudehelpdesk signaleert een toename. “We hebben de nummers nu geblokkeerd, waardoor mensen niet meer kunnen worden gebeld”, zegt woordvoerder Hans den Heijer van Vodafone. “Maar het vervelende is vaak dat ze dan een nieuw nummer gaan gebruiken, het is een kat-en-muisspel.”

Lees ook: Waarom je volgens de politie moet uitkijken met dít soort WhatsApp-berichtjes

Misleidende toon

Hoewel deze vorm van fraude al langer bestaat, kwam het de afgelopen twee jaar nauwelijks voor. “En nu ineens is er weer een duidelijk piekje. Het komt vaker voor, soms gaat het om nummers uit bijvoorbeeld Afghanistan,” aldus woordvoerder Stijn Wesselink van KPN. Wesselink raadt mensen aan om vooral niet terug te bellen. “Het advies is om dat nooit te doen als het om een onbekend nummer uit het buitenland gaat.” Wie dit soort nummers terugbelt, krijgt soms een toon te horen die doet vermoeden dat je in de wacht hangt, terwijl in werkelijkheid de teller is gaan lopen. Hiervoor imiteren de oplichters de wachttoon van providers.

Meteen ophangen

Volgens Mark Vletter van telefonieprovider Voys maken de oplichters misbruik van het feit dat het opbellen van nummers gratis is. “Ze gooien gewoon een hele grote bak telefoonnummers in een systeem en bellen die allemaal op, om meteen daarna op te hangen”, aldus Vletter. “Daarom is het voor de oplichters vaak niet zo leuk als je razendsnel opneemt.”

Waarschijnlijk geen compensatie

Vodafone heeft een aantal meldingen gehad van klanten die erin zijn getrapt, maar of zij hun geld terugkrijgen, is nog maar de vraag. Bij KPN worden klanten in principe niet gecompenseerd.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS
Beeld | iStock

Ook interessant