Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Door corona dreigt er een groot tekort aan ontstekingsremmers voor reumapatiënten

tekort-ontstekingsremmers-reumapatienten.jpg

Begin dit jaar bleek dat specifieke reuma-ontstekingsremmers ook werken om ernstige infecties bij coronapatiënten te remmen. Dat lijkt positief nieuws, alleen hierdoor dreigt er nu voor reumapatiënten een groot tekort aan ontstekingsremmers. En dat kan blijvende schade opleveren. 

Zo zou de ziekte bij een verandering van medicatie actiever kunnen worden voor reumapatiënten.

Tekort aan ontstekingsremmers voor reumapatiënten 

Dat er een groot tekort dreigt aan ontstekingsremmers voor reumapatiënten omdat dit medicijn ook bij ernstig zieke coronapatiënten wordt gebruikt, kan erg stressvol zijn. “Elke keer als die medicatie onderbroken wordt, is er een risico dat de ziekte actiever wordt”, legt Inger Meek, reumatoloog aan het Radboudumc en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie, uit aan NOS. Dit zorgt niet alleen voor tijdelijke pijn, maar dit kan ook blijvende schade aan de gewrichten aanrichten. Hierdoor is elke verandering van medicatie voor reumapatiënten spannend. 

Het gaat hierbij specifiek om het tekort aan de ontstekingsremmers tocilizumab en sarilumab. De minder krachtige ontstekingsremmer dexamethason is nog wel beschikbaar. 

Ernstige gevolgen

Patiënten met artritis en reumatoïde hebben deze medicatie nodig om te voorkomen dat hun gewrichten beschadigen. Zonder medicatie is het bijvoorbeeld niet ongewoon dat patiënten op den duur hun handen niet meer kunnen gebruiken.

Lees ook: Dít zijn vaak de eerste symptomen van reuma

Zuinig met de medicatie 

Op dit moment hebben apotheken en Nederlandse ziekenhuizen nog maar een kleine voorraad aan ontstekingsremmers. Om daar zo zuinig mogelijk mee om te gaan, krijgen coronapatiënten nu een lagere dosis van het middel. Naar verwachting moet er begin januari weer een nieuwe levering komen, maar dat is nog niet helemaal zeker. Er zijn wel een paar honderd patiënten met reumatoïde artritis of reuscelarteriitis die de ontstekingsremmer wel gegarandeerd kunnen blijven gebruiken. Al moet dit in plaats van een infuus, dat normaliter wordt gebruikt, nu via injectiepennen voor een onderhuidse injectie. 

Het is niet mogelijk om op korte termijn extra van de ontstekingsremmers te produceren, omdat het om complexe middelen gaat die een bepaald eiwit bestrijden. Omdat dit zo lastig is, kan de farmaceut dit niet aan andere uitbesteden.

Bron | NOS
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.   

Ook interessant