Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Tekenaar (57) tekent zijn leven na de plotselinge dood van zijn vrouw

gary-andrews.jpg

Voormalig Disney-tekenaar Gary Andrews (57) hield al drie jaar een dagboekje bij om in schetsen zijn gelukkige gezinsleven vast te leggen. Vorig jaar sloeg het noodlot toe en overleed zijn vrouw plotseling. Toch tekende hij door, elke dag. Zijn tekeningen zijn hartverscheurend en ontroerend.

De Britse tekenaar, die inmiddels een productiebureau runt, zat vorig jaar oktober voor zijn werk in Canada toen hij een telefoontje kreeg. Zijn 41-jarige vrouw en moeder van hun twee kinderen had griepverschijnselen. Niks ernstigs, dachten ze. Maar Joy werd snel steeds zieker. Zo ziek dat ze naar het ziekenhuis moest. Gary spoedde zich naar huis om bij zijn vrouw zijn. Toen hij aankwam, was het helaas al te laat. Joy was tijdens zijn reis overleden aan sepsis, een levensbedreigende aandoening waarbij het lichaam heel heftig reageert op een infectie.

‘Ik tekende door mijn tranen heen’

Lamgeslagen van verdriet, begon Gary te tekenen om met het verlies om te gaan. “Ik huilde zo hard dat het moeilijk was om me op het papier te focussen,” vertelt hij aan de Daily Mail. “Ik tekende door mijn tranen heen. Joy was mijn soulmate, negentien jaar lang. Ze was mooi, aardig, gul en grappig. We deden alles samen. Toen ik haar verloor, voelde het alsof de helft van mezelf was verdwenen.”

Therapeutische tekeningen

Gary bleef tekenen en deelde zijn tekeningen elke dag op Twitter. “De dagboeken zijn mijn therapie. Na een slechte dag werkt het als een soort decompressor. De druk gaat er even af en ik kan mijn vrienden laten weten hoe het met me gaat. Er zitten ook grappige tekeningen tussen. Maar soms zijn er dagen dat niks grappig is, en dat gevoel wil ik ook uiten.”

Beschermengel

Zijn vrouw Joy komt nog steeds voor in de tekeningen. Als een beschermengel staat ze achter Gary wanneer hij voor het eerst alleen de kerstcadeautjes voor de kinderen koopt. Ze staat lachend met de Kerstman op de achtergrond als zijn kinderen ze openmaken. “Joy was zo’n geweldige moeder. Als het me allemaal te veel wordt, vraag ik me altijd af: wat zou Joy doen? Tegen de kinderen zeg ik telkens dat ze het moeten vertellen als ik iets niet goed doe.”

‘Het verdriet is altijd op de achtergrond’

“Ik denk nog steeds de hele dag aan Joy,” vertelt hij. “Elke dag. Het verdriet is er altijd, op de achtergrond. Soms heb ik dagen dat ik me wil overgeven aan het verdriet, tegen de bank schop en schreeuw: ‘Waarom?’ Maar dan verman ik mezelf, want ik ben het mijn kinderen – en Joy – verschuldigd dat zij een gelukkig en normaal leven kunnen blijven leiden.”

Gary wil zijn tekeningen nu publiceren en de opbrengst doneren aan het Britse sepsisfonds om deze levensbedreigende aandoening meer bekendheid te geven.

Gary met zijn vrouw Joy en de kinderen in 2015.

Sepsis: een supersnelle sluipmoordenaar

Bij een sepsis reageert je lichaam zo heftig op een infectie, bijvoorbeeld een blaasontsteking of longontsteking, dat je ernstige ziekteverschijnselen krijgt. De kans op een sepsis is groter als je een verminderde afweer hebt, bijvoorbeeld door chemotherapie of een chronische ziekte. Bij een sepsis kun je koorts of juist een te lage temperatuur hebben, een snelle ademhaling en hartslag, je verward of suf voelen, niet of weinig plassen en je zo zwak voelen dat je niet meer op je benen kunt staan. Hoe sneller je klachten verergeren, hoe ernstiger de situatie is en hoe sneller je behandeld moet worden. Ongeveer één op de vier mensen met een sepsis overlijdt eraan.

Bron | thuisarts.nl, metronieuws

Lees ook

Vitamine D3 of vitamine D2: welke vorm is beter voor je lichaam?
Zo snel zou je je mascara moeten vervangen
Slechte slaper? Schrap deze voeding eens van je menu

Bekijk ook

Je katoenen schoenen waterdicht maken: het kan. En met dit simpele trucje is het zo gepiept.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant