Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Het regent al even: kan te veel neerslag schadelijk zijn?

het-regent-al-even-kan-te-veel-regen-schadelijk-zijn.jpg

De afgelopen jaren waren behoorlijk droog, met een watertekort tot gevolg. Voor de natuur is het dus hartstikke fijn dat het dit jaar veel regent. Maar nu het al flink wat weken achter elkaar nat is, kan te veel regen dan ook schadelijk zijn?

Dat de regen van de afgelopen tijd voor positieve effecten heeft gezorgd, is een feit. Volgens Buienradar-meteoroloog Maurice Middendorp zijn hierdoor de grondwaterstanden eindelijk een soort van hersteld. Tegen RTL Nieuws zegt hij dat het er mooi groen en fris uitziet buiten, maar dat de natuur eigenlijk meer dan een jaar nodig heeft om goed te herstellen.

Te veel regen

Aangezien de meimaand dit jaar veel natter is dan normaal, rijst de vraag of dat dan niet ook weer te veel van het goede is voor de natuur. Volgens hydroloog Rob van Dongen van Staatsbosbeheer is het antwoord daarop geen ja, maar ook geen nee. Aan RTL Nieuws vertelt hij dat het nog nooit is voorgekomen dat het té nat was voor de natuur.

“Je kunt in stedelijke gebieden misschien wel overlast hebben door te veel regen, maar het grootste gedeelte van de natuur kan daar tegen.” Hij legt uit dat het watersysteem in ons land vooral is ingesteld op water afvoeren om wateroverlast tegen te gaan.

Lees ook: 6 redenen waarom naar buiten gaan in de regen gezond is

Overlast

Toch kan te veel regen ook wel voor dusdanige overlast zorgen. Dat stelt Ruud Bartholomeus, die wetenschapper ecohydrologie is. Hij doet onderzoek naar water in Nederland. “Door de extreem natte zomer in 2016 ontstond flinke schade aan landbouwgrond. Daar is nu nog geen sprake van, maar het zou kunnen voorkomen.”

Te veel regen kan dus wel degelijk schadelijk zijn, maar tegelijkertijd is het voor de natuur in ons land een flinke opsteker. Wat minder leuk voor wie al een tijdje wacht op meer zonnige dagen, maar voor hen hebben we goed nieuws: aan het eind van de week worden de temperaturen hoger en laat de zon zich meer zien. Ook daarna kunnen we lekker lenteweer verwachten.

Bron | RTL Nieuws, Weeronline
Beeld | Getty Images

Ook interessant