Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Nederlandse ziekenhuizen testen tbc-vaccinatie tegen coronavirus

tbc-vaccinatie-coronavirus.jpg

Kan een vaccinatie tegen tuberculose (tbc) zorgmedewerkers beschermen tegen het coronavirus? Dat zijn de academische ziekenhuizen in Nijmegen en Utrecht nu aan het onderzoeken.

Het vaccin beschermt niet direct tegen het coronavirus, maar heeft het afweersysteem wel een enorme boost.

Test door zorgmedewerkers

Vijfhonderd medewerkers van het UMC en het Radboud UMC zullen deze week het tbc-vaccin krijgen. Een tweede groep van vijfhonderd zorgmedewerkers krijgt een injectie met daarin een placebo. De gezondheid van beide groepen wordt vervolgens gevolgd, waarbij gekeken wordt of de medewerkers die een vaccinatie gehad hebben minder vatbaar zijn voor het coronavirus. Ook kijken de onderzoekers of mensen die het wel oplopen, een mildere variant van het virus krijgen.

Lees ook: Hartverwarmend: Nederland applaudisseert massaal voor de zorg (geluid aan)

Werkt bij griep

Eerder bleek al dat een boost van het immuunsysteem extra bescherming geeft tegen de griep. Of dat bij andere virussen ook zo is, wordt nu dus onderzocht. Volgens Mihai Netea, hoogleraar experimentele interne geneeskunde aan het Radboud UMC, zou het een bemoedigend resultaat zijn als er minder mensen uitvallen door ziekte in de de gevaccineerde groep.

Zorg in de knel

De ziekenhuizen hebben besloten om dit te testen op medewerkers, omdat de zorg flink in de knel kan komen als het coronavirus ziekenhuispersoneel infecteert. De ziekenhuizen hopen dat te voorkomen door meer personeel op de been te houden. Dan kunnen meer mensen die wél het coronavirus opgelopen hebben de medische hulp krijgen die zij nodig hebben. Als deze vaccinatie blijkt te helpen tijdens het onderzoek, kunnen andere ziekenhuizen zich aansluiten. Dan kunnen dus meer zorgmedewerkers de tbc-vaccinatie krijgen om zich te beschermen tegen het coronavirus.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | NOS, Radboud UMC
Beeld | iStock

Ook interessant