Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dit moet je weten als je tijdens de coronacrisis naar de tandarts gaat

dit-moet-je-weten-als-je-tijdens-de-coronacrisis-naar-de-tandarts-gaat.jpg

Vanaf vandaag, woensdag 22 april, mogen tandartsen en mondhygiënisten de reguliere zorg op verantwoorde en gepaste wijze weer hervatten. Het Outbreak Management Team maakt voor de zogeheten contactberoepen onderscheid tussen beroepen die werken met en zonder beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes.

Wie daar wel mee werkt – zoals de tandarts en mondhygiënist – kan zijn werk dus hervatten. Het kabinet volgt daarmee het advies van het Outbreak Management Team. In de praktijken gelden strenge maatregelen. Dit moet je weten als je een afspraak hebt staan bij de tandarts of mondhygiënist.

Tandarts

Tandartspraktijken en praktijken van mondhygiënisten zijn nooit dicht geweest. Wel was de reguliere mondzorg opgeschort, omdat er naar een manier werd gezocht om het dagelijkse werk uit te kunnen voeren. Naar aanleiding van de persconferentie van dinsdagavond is gebleken dat deze is gevonden. “Met de definitieve vaststelling van de Leidraad Mondzorg Corona kan onze koers worden vervolgd”, meldden de koepelorganisaties dinsdagavond. Dit betekent wel dat alle mondzorgverleners en -praktijken daarbij de Leidraad Mondzorg Corona volgen.

Belangrijke veranderingen

Zoals eerder gezegd gelden er in de praktijken strenge maatregelen. Het personeel moet zich goed beschermen door een mondkapje en beschermende kleding te dragen. Daarnaast is het de bedoeling dat patiënten zo veel mogelijk alleen komen en zo kort mogelijk in de wachtruimte verblijven. In de wachtruimte moet de anderhalve meter afstand worden nageleefd door stoelen uit elkaar te plaatsen. Deze moeten regelmatig schoongemaakt worden. Een eventueel koffiezetapparaat moet worden uitgeschakeld en tijdschriften en speelgoed voor het vermaak moeten worden verwijderd.

Afspraak

Wanneer je belt voor een afspraak zullen er een aantal vragen worden gesteld. Bijvoorbeeld of je de laatste twee weken de volgende (mogelijke) Covid-19 symptomen hebt gehad: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, benauwdheid, koorts (meer dan 38⁰C). Het kan voorkomen dat je toch nog niet op korte termijn in de praktijk gezien kan worden. Houd hier rekening mee. Kom alleen, kom op tijd en desinfecteer bij binnenkomst direct je handen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl
Beeld | iStock

Ook interessant