Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Tampons en maandverband gratis? Dit land is de eerste ter wereld met dit beleid

tampons-en-maandverband-gratis-schotland-past-de-wet-aan.jpg

We geven in ons leven een heleboel geld uit aan tampons een maandverband. Het is misschien al zo’n gewoonte geworden dat je bij deze uitgave niet meer stilstaat. Toch bestaat er ook zoiets als ongesteldheidsarmoede. Dat houdt in dat vrouwen dit soort basale hygiënemiddelen niet kunnen betalen. En omdat dit ook in Schotland een veelvoorkomend probleem is, maakt dit land als eerste ter wereld tampons en maandverband gratis. 

Zal Nederland dit voorbeeld volgen? 

Tampons en maandverband in Schotland gratis

In Schotland is er dus veel sprake van period poverty, oftewel ongesteldheidsarmoede. Daarom heeft het Schotse parlement unaniem besloten dat tampons en maandverband op bepaalde openbare plekken gratis moeten zijn. Het gaat bijvoorbeeld om apotheken, buurtcentra en jeugdclubs. Volgens de Schotse premier Nicola Sturgeon is dit een baanbrekende wetgeving en een belangrijk beleid voor vrouwen en meisjes. Het Schotse Labour-parlementslid Monica Lennon, die het wetsvoorstel indiende, stelt dat niemand zich zorgen zou moeten maken over waar haar volgende tampon, maandverband of herbruikbaar product vandaan zou moeten komen. 

Eerder beleid 

Schotland is rondom dit onderwerp al vaker vooruitstrevend. Al in 2017 bleek dat ongeveer 10 procent van de meisjes in Groot-Brittannië zich geen tampons of maandverband konden veroorloven; meisjes spijbelden vaker als ze ongesteld waren. Daarom werden in Schotland in 2018 de menstruatieproducten op scholen en universiteiten al gratis verkrijgbaar. 

Gratis menstruatieproducten in Nederland

Ook in Nederland werden vorig jaar al Kamervragen gesteld over ongesteldheidsarmoede door PvdA-kamerleden. Volgens staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark (VVD) was er toen nog geen onderbouwde informatie dat dit probleem ook in Nederland speelt. Al zou het feministisch platform De Bovengrondse wel meerdere signalen van ongesteldheidsarmoede hebben vernomen in Nederland. Maar of dat daarmee in de komende jaren ook in ons land gaat leiden tot gratis tampons en maandverband, dat blijft nog maar de vraag. 

Lees ook: Onthuld: dít is de houdbaarheidsdatum van tampons

Ongesteldheidskosten 

Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar aan ongesteld worden hangt voor vrouwen best een prijskaartje. Zo betaal je voor een doosje van 32 tampons al gauw zo’n vijf euro. Als je gemiddeld genomen vier tampons per dag gebruikt en ongeveer vijf dagen ongesteld bent, dan kost dat 3,20 euro per maand. Gemiddeld worden vrouwen twaalf keer per jaar ongesteld, dus komen de kosten jaarlijks op 38,40 euro. Daarnaast worden de meeste vrouwen ongeveer 38 jaar lang maandelijks ongesteld, dus dat kost je zo’n 1.450 euro. En dat is alleen voor tampons. Alle andere hygiëneproducten en pijnstillers worden niet meegerekend. Dat klinkt voor de een misschien niet als gek veel, maar voor een ander met weinig inkomen is dat toch een behoorlijke verplichte uitgave.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | Metronieuws
Beeld | Getty Images

Ook interessant