Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dit weten we tot nu toe over de symptomen van de omikronvariant

symptomen-omikronvariant.jpg

De afgelopen dagen horen we steeds meer nieuws over de omikronvariant van het coronavirus. Ook in Nederland is deze variant definitief vastgesteld en zijn er tot nu toe dertien mensen besmet. Hoewel er nog weinig bekend is over deze omikronvariant lijken de symptomen bij deze vorm minder ernstig. We leggen je uit wat we hier tot nu toe over weten. 

Ook lijken de eerste symptomen bij patiënten met de omikronvariant heel anders dan bij de andere coronamutaties. 

De symptomen van de omikronvariant 

Hoewel het onderzoek zich nog in een heel vroeg stadium bevindt, legt Angélique Coetzee, de voorzitter van de Zuid-Afrikaanse doktersvereniging, aan de BBC uit dat de symptomen van de omikronvariant tot nu toe ongewoon, maar mild en niet ernstig lijken. Het zou vooral gaan om de volgende twee klachten:

  • Een pijnlijk lichaam (spierpijn) 
  • Extreme vermoeidheid

De bekendere klachten zoals smaak- en reukverlies kwamen tot dusver niet voor bij coronapatiënten met de omikronvariant. Volgens Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci zal het ongeveer twee weken duren voordat er meer duidelijkheid komt over of deze mutatie ziekmakender is of niet. Aan de BBC legt viroloog Barry Schoub uit dat deze variant door de mutaties mogelijk minder ‘fit’ is dan bijvoorbeeld de deltavariant

Meer klachten onder jongere generatie 

Volgens Coetzee zien ze de symptomen van de nieuwste coronavariant vooral bij de jongere generatie en treft het tot nu toe minder ouderen. Patiënten met deze variant worden meestal binnen twee tot drie dagen weer beter en komen zelden in het ziekenhuis terecht. Volgens Coetzee bestaan er wel zorgen over deze variant voor oudere mensen die al te maken hebben met andere ziektes of aandoeningen, zoals diabetes en hartproblemen. Mogelijk zou deze variant die groep mensen harder kunnen treffen. 

Lees ook: Tóch corona krijgen na dubbele vaccinatie, hoe kan dat?

Besmettelijker 

De symptomen van de omikronvariant lijken tot nu toe dus een stuk milder, maar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bestempelt deze mutatie wel als ‘zorgwekkend’. Dat komt omdat deze variant mogelijk zeer besmettelijk is. Ook volgens het RIVM lijkt het erop dat deze variant zich nog sneller verspreidt dan bijvoorbeeld de deltavariant. Naar verwachting bieden de huidige vaccins nog wel een zekere beschermingsgraad, maar ook dat moet nog verder worden onderzocht. Als laatste is het ook nog niet bekend hoe mensen die al eerder een andere variant van het coronavirus hebben gehad op de omikronvariant reageren. 

Bron | Metro, NOS, AD
Beeld | Getty Images

Margriet 51 ligt in de winkels! De decembermaand nadert, en dus staat deze extra dikke editie volledig in het teken van feestelijkheid. Met daarin: een interview met Willeke van Ammelrooy, lichte feestrecepten, 25x decemberuitjes, een spannend winterverhaal, een naaipatroon voor een feestjurk, een grote cadeaugids en véél meer. Haal ‘m snel in huis of bestel deze Margriet online zonder verzendkosten.

Ook interessant