Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

6 symptomen van een hartinfarct bij vrouwen

nekpijn.png

Bij een hartinfarct is snel handelen van levensbelang. Maar om snel te kunnen handelen, moet je wel de symptomen herkennen. En die zijn bij vrouwen vaak anders – en vooral veel vager – dan bij mannen. Deze klachten kun je als vrouw maar beter serieus nemen. 

Tegenwoordig sterven er meer vrouwen dan mannen aan hart- en vaatziekten. Dit komt niet doordat zij ongezonder leven, maar omdat de eerste tekenen bij hen vaak niet worden herkend. Ook artsen verwarren hartklachten van vrouwen vaak met stress of de overgang.

De 6 symptomen van een hartinfarct bij vrouwen

Bij mannen zijn pijn op de borst en steken in de bovenarm vaak het teken dat er iets mis is. Vrouwen kunnen deze klachten ook krijgen, maar dat hoeft niet. Zij hebben vaak minder duidelijke signalen, zoals:
  • Pijn in bovenbuik, kaak, nek of rug
  • Kortademigheid
  • Pijn tussen de schouderbladen
  • Extreme vermoeidheid
  • Duizeligheid
  • Onrustig gevoel, angst, snelle ademhaling

Stil hartinfarct

Wist je dat je zelfs een hartinfarct kunt krijgen zonder dat je het doorhebt? Zo’n ‘stil hartinfarct‘ gaat ongemerkt voorbij, maar zorgt wel voor schade aan het hart en vergroot de kans dat je een volgend infarct niet zult overleven. Vrouwen hebben vaker een stil hartinfarct dan mannen.

Bloedtest om hartproblemen eerder op te sporen

Het UMC Utrecht werkt aan een nieuwe bloedtest om een (vrouwen)hart in nood eerder op te sporen en eerder te kunnen behandelen. Kijk voor meer informatie op steunhetvrouwenhart.nl. Je kunt ook een donatie doen voor dit belangrijke onderzoek.

Wist je dat…

… vrouwen die vroeg in de overgang komen, een iets grotere kans op hart- en vaatziekten hebben?
… vrouwen die voor hun veertigste in de overgang komen, anderhalf keer meer kans op hart- en vaatziekten hebben dan vrouwen bij wie dat pas rond hun vijftigste gebeurt?
… mensen die roken twee keer zo veel kans op hart- en vaatziekten hebben?
… overgewicht en een hoge bloeddruk risicofactoren zijn?
… het bij hart- en vaatziekten meestal om de combinatie van factoren gaat, waardoor het risico echt groot wordt?
… hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 zijn bij vrouwen? Jaarlijks overlijden ruim 20.000 vrouwen aan de gevolgen hiervan. Een van de redenen is dat hun klachten vaak niet worden herkend.

Ook interessant