Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Sympathieke actie: winterkleding in bomen voor minderbedeelden in Gouda

sjaal.jpg

Twee dames uit Gouda hebben deze week winterjassen, sjaals en mutsen in bomen in de binnenstad van de historische stad gehangen. Ze zijn bedoeld voor mensen in hun woonplaats die geen warme winterkleding kunnen betalen. 

Feikje Korthout (37) en Mirjam Salkanovic (49) willen met hun actie armoede in Gouda aan de orde stellen. Juist nu het steeds kouder wordt. “Bijna driehonderd mensen in onze stad zijn dak- of thuisloos, negen procent van de inwoners leeft onder de armoedegrens en één op de acht kinderen gaat met honger naar school,” lichten de twee vrouwen toe op Facebook. Eerder was nog even onduidelijk wie de mensen achter de sympathieke winteractie waren, zo bericht ad.nl

De winterkleding is onder meer te vinden in bomen bij parkeerterrein Klein Amerika en in het Goudse Houtmansplantsoen. Bij de kleding hangen teksten als: ‘Hoi, ik ben een sjaal. Ik geef warmte aan degene die mij draagt. Heb jij warmte nodig? Neem mij dan mee. Ik ben niet nieuw, maar wel speciaal gewassen voor jou. Heel veel liefs.’

‘Heeft die boom het koud?’

Feikje laat weten dat de winterkleding tot veel verwonderde blikken leidt. ‘Heeft die boom het koud?’ kregen ze bijvoorbeeld als vraag. “En dat levert dan weer een gesprekje op. De actie heeft zeker nut. Ik heb tenminste twee mensen een jas zien aantrekken over hun trui heen. En één meneer kwam me vertellen dat hij een muts en een sjaal had gepakt en bedankte me er uitvoerig voor.”

‘Jassen in heel Nederland’

De vrouwen hopen dat hun idee navolging krijgt. ‘Het zou prachtig zijn als deze winter in heel Nederland dikke jassen, sjaals en mutsen in bomen worden gehangen voor mensen die ze zelf niet kunnen betalen,’ vertelt Feikje aan ad.nl.

Ze legt uit dat Mirjam en zij weten wat het is om nauwelijks geld te hebben. “We weten precies hoe dat voelt, vandaar dat we zo betrokken zijn bij dit onderwerp.”

Kleding schenken

De vrouwen hebben ook nog het project Kleding in de Kast, waarbij donateurs kleding en schoenen schenken. Mensen die weinig te besteden hebben, kunnen hier gratis een keuze uit maken. “Dit project draait al een paar jaar met succes op Facebook, onze besloten groep heeft bijna 1.300 leden. Wie ook winterkleding wil schenken om in bomen te hangen, kan ons op deze manier bereiken,” aldus Feikje.

‘Het kan iedereen overkomen’

Dak- en thuislozen zijn de laatste tijd veel in het nieuws in Gouda. Straatadvocaat Aart Jongejan, een hulpverlener die opkomt voor deze groep, wil dat er meer aandacht komt voor de problemen van deze mensen. ‘Het kan iedereen overkomen,’ vertelt de straatadvocaat aan ad.nl.

Bron | ad.nl
Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant