Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

RIVM waarschuwt: pas op bij gebruik supplementen met cafeïne

rivm-waarschuwt-pas-op-bij-gebruik-supplementen-met-cafeine.jpg

Supplementen met cafeïne bevatten vaak zulke hoge doseringen van deze stof dat ze gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Daarvoor waarschuwt het RIVM na een onderzoek van deze pillen.

De supplementen zouden te veel cafeïne bevatten, waardoor ze voor vervelende bijwerkingen kunnen zorgen.

Supplementen met cafeïne

Supplementen met cafeïne zijn vooral onder sporters erg populair. Net als andere producten die cafeïne bevatten werken de pillen stimulerend, waardoor vermoeidheid minder merkbaar is en fysieke prestaties verbeteren. Ook zouden ze de vetverbranding verhogen en hongergevoel stillen, waardoor het ook onder mensen die willen afvallen populair is. Maar echt gezond zijn deze voedingssupplementen dus niet, blijkt uit het onderzoek van het RIVM.

Lees ook: Hierdoor krijg je (veel) meer cafeïne binnen dan je denkt

Bijwerkingen te veel cafeïne

De maximale hoeveelheid cafeïne die veilig is om binnen te krijgen is voor volwassenen vastgesteld op de hoeveelheid die in ongeveer vier tot zes koppen koffie zit. Cafeïne zit ook in bijvoorbeeld chocolade, thee, energiedrankjes en cola. Volgens het RIVM kan het combineren van dergelijke voedingsmiddelen en supplementen met cafeïne ervoor zorgen dat je snel meer dan de veilige hoeveelheid binnenkrijgt. Daardoor kun je dus een overdosis cafeïne binnenkrijgen, war vervelende bijwerkingen kan hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan een hoge bloeddruk, rusteloosheid en hoofdpijn. Als je regelmatig te veel cafeïne consumeert, kun je ook angstgevoelens, prikkelbaarheid, suizende oren en hartkloppingen krijgen. Ook slapeloosheid is vaak gelinkt aan cafeïne.

Geen limiet voor cafeïne

Ondanks die vervelende bijwerkingen bestaat er op dit moment geen wettelijk limiet voor de hoeveelheid cafeïne in supplementen binnen de Europese Unie. Daardoor bestaat dus de kans dat er ook varianten met te veel van deze stof op de markt zijn. Op basis van dit onderzoek van het RIVM kan het ministerie van Volksgezondheid de Europese Commissie vragen om wél zo’n limiet vast te stellen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | RIVM, Spierbouwers
Beeld | iStock

Ook interessant