Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Déze supplementen kun je beter niet gebruiken om je cholesterol te verlagen

rode-gist-rijst.jpg

Ruim twee miljoen mensen in Nederland slikken medicijnen om hun bloeddruk te verlagen. In de meeste gevallen worden daarvoor statines voorgeschreven. Maar aangezien deze medicijnen veel bijwerkingen kunnen veroorzaken, kiezen steeds meer patiënten voor rodegistrijst-supplementen als alternatief.

Maar experts stellen dat dit natuurlijke middel geen goede vervanger is.

Zelfde werking

Statines remmen de aanmaak van cholesterol in de lever, maar kunnen ook bijwerkingen veroorzaken zoals stijfheid en spierpijn. Rodegistrijst bevat monacaline-K, een natuurlijke stof die het zelfde cholesterolverlagende effect heeft als statine. “Het is geen alternatief voor een statine, het is gewoon hetzelfde,” vertelt internist Jeanine Roeters van Lennep aan Radar. “Over rodegistrijst worden de laatste jaren ook steeds meer bijwerkingen gemeld. Zo krijgen veel mensen last van spierpijn, maag- en darmklachten, spierafbraak, alvleesklierontsteking en ontregeling van de stollingstijd.”

Gevaarlijk voor bepaalde groepen

Het grote verschil is echter dat de voedingssupplementen te koop zijn bij de drogist, in tegenstelling tot statines die alleen op recept verkrijgbaar zijn. En daar schuilt volgens de internist een groot gevaar. “Er wordt geen adequate voorlichting gegeven, en dat terwijl de supplementen voor bepaalde groepen heel schadelijk kunnen zijn. Zwangere vrouwen lopen bijvoorbeeld een risico als ze het middel nemen. Het geeft een verhoogde kans op aangeboren afwijkingen bij het kind. Het middel kan ook een wisselwerking hebben met andere medicijnen.”

Geen controle

Volgens de European Food Safety Authority (E F C A) is een dagelijkse inname van 10 mg monacoline K nodig om het gewenste effect te bereiken. Maar uit onderzoek blijkt dat niet alle voedingssupplementen met rodegistrijst evenveel monacaline-K bevatten. Daardoor is het nooit of de cholesterolverlagende effect ook daadwerkelijk wordt bereikt. Alleen het etiket checken op de hoeveelheid heeft volgens Roeters van Lennep geen zin. In tegenstelling tot medicijnen, is er namelijk geen controle op voedingssupplementen. “Je hebt geen enkele garantie, je moet er maar op vertrouwen dat de genoemde hoeveelheid monacaline-K ook daadwerkelijk in het supplement zit.”

Lees ook
Dít is wat je moet weten over een hoge bloeddruk

Bron| Hartstichting, Radar, Lareb,
Beeld| iStock

Ook interessant