Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Supermarkt start met prikkelvrij uurtje winkelen

prikkelvrij-winkelen.jpg

Boodschappen doen in stilte, zonder kassageluiden en felle verlichting: het kan vanaf morgen bij een Albert Heijn-filiaal in het Brabantse Sint-Michielgestel. Door wekelijks een uurtje ‘prikkelvrij winkelen’ in te lasten, wil de supermarkt klanten met autisme tegemoet komen.

Elke dinsdagochtend tussen acht en negen uur zullen er in de supermarkt geen hinderlijke geluiden te horen zijn. De muziek en kassageluiden gaan uit en ook de verlichting zal worden gedempt. Vragen als ‘wilt u nog zegeltjes’ zullen tijdens dit uurtje niet meer worden gesteld.

Prikkelgevoeligheid

Het desbetreffende Albert Heijn-filiaal is hiermee de eerste supermarkt in Nederland die rekening gaat houden met de prikkelgevoeligheid van klanten. “Wij willen dat klanten een uur per week prikkelarm bij ons kunnen winkelen,” zegt Eva Mennes, assistent-bedrijfsleider van het AH-filiaal. “Ik verwacht dat mensen met bijvoorbeeld autisme hier veel baat bij zullen hebben.”

Klanten met autisme

De assistent kwam op het idee voor een ‘prikkelvrij uurtje’ nadat ze onlangs een artikel had gelezen over een soortgelijk Brits initiatief. Omdat er in de buurt van de Albert Heijn een instituut zit voor mensen met beperkingen, komen er geregeld klanten met autisme bij haar in de supermarkt. Met de nieuwe manier van winkelen hoopt ze deze klanten tegemoet te komen.

Oók voor angstklachten en burn-outs

Mennes heeft nu al enorm veel reacties gekregen op haar initiatief, en echt niet alleen maar van mensen met autisme. “Ik krijg ook reacties van mensen met angstklachten, hersenletsel of burn-outs. De muziek en de felle lichten blijken een probleem te zijn, maar bijvoorbeeld ook de reflecties van de spiegels in onze koelvakken en de displays bij de kassa’s.”

Meerdere filialen

Of supermarkten elders in Nederland het initiatief zullen volgen, is volgens Mennes afhankelijk van het succes van haar pilot. “Als dit goed gaat is de kans groot dat meerdere Albert Heijn-vestigingen zullen volgen.”

Bron | RTL Nieuws |
Foto | iStock |

Ook interessant