Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Letterlijk oranje boven: vannacht was een superkoningsmaan te zien

superkoningsmaan-oranje-supermaan-koningsdag.jpg

Koningsdag sloot af met een bijzonder natuurfenomeen. In de nacht van dinsdag op woensdag prijkte er namelijk een oranje supermaan aan de hemel. Foto’s van deze superkoningsmaan vliegen het internet over.

Iets wat veel mensen nooit meer zullen meemaken.

Wat is een supermaan?

Een supermaan an sich is niet zeldzaam. Om de 29 dagen staat de maan op een minimale afstand tot de aarde. Als dat moment ook nog eens samenvalt met een volle maan, is er sprake van een supermaan. Zo’n supermaan komt ongeveer vier opeenvolgende maanden per jaar voor. Dat was vannacht voor het eerst dit jaar dus het geval.

Tijdens een supermaan staat de maan ongeveer 27.000 kilometer dichter bij de aarde dan gemiddeld. En daardoor lijkt de maan ook nog eens groter. Met het blote oog is dit misschien niet heel duidelijk te zien, maar gelukkig circuleren er na zo’n supermaan prachtige foto’s online rond.

Lees ook:
Vanavond de eerste (roze) supermaan van het jaar: 5 gevolgen

Zeldzame superkoningsmaan

Het is uitzonderlijk dat een supermaan op een koninklijke feestdag valt. De laatste keer dat dit gebeurde was op Koninginnedag op 31 augustus 1909. 112 jaar geleden dus, toen Wilhelmina nog koningin was. De volgende keer dat we weer een superkoningsmaan kunnen zien, is volgens Weeronline op 27 april 2040. En daarna pas weer op 27 april 2078. Tot die tijd kunnen we teren op onderstaande mooie beelden. Wat de superkoningsmaan extra bijzonder maakt, is dat ‘ie ook nog eens een oranje gloed heeft. Het maanlicht kleurt namelijk oranje als de maan laag aan de horizon staat.

Slecht geslapen door de maan?

Heb jij slecht geslapen? Dan kan het mogelijk niet alleen aan dat oranjebittertje te veel liggen, maar ook aan de maan. Sommige mensen zweren er namelijk bij dat ze slechter slapen als er sprake is van een volle maan, laat staan een supermaan. Dít zegt de wetenschap over de invloed van de maan op je nachtrust.

Bron | Weeronline
Beeld | Getty Images

Ook interessant