Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Studie naar bloedplasma als medicijn voor coronapatiënten tijdelijk stilgelegd

studie-naar-bloedplasma-als-medicijn-voor-coronapatienten-tijdelijk-stilgelegd.jpg

Een teleurstellende ontdekking bij de onderzoekers van het Erasmus MC en bloedbank Sanquin. Het toedienen van bloedplasma met antistoffen leidt waarschijnlijk niet tot sneller herstel van coronapatiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Door dit nieuwe inzicht is de studie tijdelijk stilgelegd.

Coronapatiënten die worden opgenomen in het ziekenhuis, blijken vaak zelf al antistoffen in hun bloed te hebben. Antistoffen toedienen van ex-coronapatiënten blijkt dan dus iet zinvol te zijn.

Bloedplasma met antistoffen

De hoofdvraag van het onderzoek van het Erasmus MC en Sanquin was of coronapatiënten baat hebben bij bloedplasma met antistoffen, van mensen die zijn hersteld van het virus. Een manier die werkt bij andere infecties, en dus mogelijk ook het herstel van coronapatiënten zou bevorderen. Inmiddels zijn er 86 patiënten in Nederlandse ziekenhuizen op deze manier behandeld, en is er een tussentijdse analyse gedaan. Daaruit bleek dat de driekwart van de coronapatiënten op de dag van de ziekenhuisopname zelf al antistoffen aanmaakte; ze waren dan gemiddeld al een tien dagen ziek door het virus. “Door deze bevindingen wordt het onwaarschijnlijk dat plasma, zoals het nu wordt ingezet in de studie, tot een sneller herstel zal leiden”, zegt hoofdonderzoeker Bart Rijnders.

Lees ook: Lid Outbreak Management Team: ‘Het RIVM heeft het coronavirus onderschat’

Onderzoek aangepast

De studie is tijdelijk stilgelegd, mede omdat er momenteel maar weinig nieuwe coronapatiënten worden opgenomen in de ziekenhuizen. Het gebruik van de antistoffen in het bloedplasma van mensen die het coronavirus gehad hebben, wordt niet helemaal overboord gegooid. De komende tijd gaan de onderzoekers hun opzet veranderen, en zich met hun onderzoek specifiek richten op patiënten die nog geen antistoffen aangemaakt hebben.

Eerder bloedplasma toedienen

Ongeveer een kwart van de coronapatiënten die opgenomen wordt zónder antistoffen krijgt alsnog het bloedplasma van ex-patiënten, maar ook andere mensen die besmet zijn zouden behandeld kunnen worden. “We denken daarbij aan patiënten die na een aantal dagen ziekte niet vanzelf lijken te genezen, maar nog niet zijn opgenomen in een ziekenhuis,” zegt de hoofdonderzoeker. Het plasma wordt dan eerder gegeven, voor een ziekenhuisopname essentieel is.  “Ook mensen die al kwetsbaarder zijn en dus een grotere kans hebben om alsnog opgenomen te worden, zouden daarvoor in aanmerking kunnen komen.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Erasmus MC
Beeld | iStock

Ook interessant