Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Déze strengere coronamaatregelen worden waarschijnlijk morgen aangekondigd

deze-strengere-coronamaatregelen-worden-waarschijnlijk-aangekondigd.jpg

Het lijkt er sterk op dat de huidige gedeeltelijke lockdown binnenkort weer wordt aangescherpt. Het kabinet zou afgelopen zondag verschillende nieuwe coronamaatregelen hebben afgesproken, tijdens een informeel overleg op het Catshuis.

Dit melden verschillende bronnen aan RTL Nieuws.

Nieuwe coronamaatregelen

De verscherpte coronamaatregelen worden momenteel nog uitgewerkt. Dinsdag volgt het officiële besluit, inclusief een persconferentie. De kans is groot dat musea, bioscopen, theaters en bibliotheken in ieder geval voor twee weken geheel dicht gaan. Ook zou het maximum aantal mensen, dat samen op straat mag lopen, worden verlaagd. Momenteel mag je nog met vier personen op straat lopen, maar dit wordt waarschijnlijk verlaagd naar twee personen. De strengere coronamaatregelen zouden aanstaande donderdag in gaan.

Lees ook: Experts roepen op: ‘Slik vitamine D tegen het coronavirus’

Extra regionale maatregelen

Het zou ook nog kunnen dat er regionaal extra coronamaatregelen worden aangekondigd. De betrokken ministers onderzoeken momenteel of dat mogelijk is. Zo zou het kunnen zijn, dat er op verschillende plaatsen een avondklok wordt ingevoerd, of dat er regionaal bijvoorbeeld een gehele lockdown wordt afgekondigd.

R-factor

Dat er nieuwe coronamaatregelen komen is niet voor niks: het kabinet hoopt hiermee het aantal nieuwe besmettingen verder in te kunnen perken. De ministers hopen dat met deze ingreep de R-factor nog verder zal dalen en onder de 1 komt. De R-factor staat voor reproductiefactor: dit getal geeft aan hoeveel anderen een besmet persoon gemiddeld infecteert. Om verspreiding van het virus in te dammen is het belangrijk dat dit getal omlaag gaat.

Flinke discussies

Het overleg op het Catshuis is overigens niet zonder discussies verlopen. Zo zouden premier Rutte, vice-premier De Jonge en minister Van Ark (Volksgezondheid) hebben voorgesteld om het land twee weken dicht te gooien. Ook de detailhandel, zoals schoenenwinkels, zouden in die periode de deuren moeten sluiten. Dit plan stuitte echter op hevig verzet van onder andere de ministers Hoekstra (Financiën), Grapperhaus (Justitie) en Ollongren (Binnenlandse Zaken). Zij vinden dat veel te ver gaan en willen dat er eerst goed wordt nagedacht over de effecten van zo’n zware ingreep.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant