Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Bijna alles dicht: kabinet komt met strenge lockdown tot en met 19 januari

bijna-alles-dicht-kabinet-komt-met-strenge-lockdown-tot-en-met-19-januari.jpg

Van musea tot kapsalons, van niet-essentiële winkels tot scholen: de komende weken zullen ze allemaal dicht zijn. Bronnen in Den Haag melden aan de NOS dat het kabinet kiest voor een strenge lockdown tot en met 19 januari 2021.

De meeste maatregelen gaan vannacht om twaalf uur al in, meldt de nieuwswebsite.

Strenge lockdown

Officieel komen de maatregelen pas vanavond naar buiten, maar bronnen melden aan de NOS dat het kabinet momenteel een vergaande lockdown voorbereidt, waarbij bijna alle niet-essentiële zaken dicht zullen zijn. Daarbij moet je dus denken aan: kledingwinkels, meubelzaken en tuincentra, maar ook de kapper, musea en horeca. Ook contactberoepen moeten volgens de nieuwe coronamaatregelen stoppen; nagelstylisten en massagesalons mogen dus ook niet doorwerken.

Het doel is om mensen zo veel mogelijk thuis te laten blijven met deze nieuwe maatregelen. Net als de afgelopen maanden zal het thuiswerken dan voorlopig ook de norm blijven. Ook het ontvangen van bezoek wordt sterk afgeraden; het exacte advies of de maatregelen hiervoor zijn nog niet bekend. Er is gesproken over het invoeren van een avondklok, maar daar lijkt het kabinet tot nu toe van af te zien.

Lees ook:
Schokkend: één op tien reizigers in ov weigert mondkapje te dragen

Toespraak vanuit Torentje

Premier Rutte spreekt het land vanavond om 19.00 uur vanuit het Torentje toe; een andere aanpak dan de eerdere persconferenties die we de afgelopen maanden gezien hebben. Hij zal dan hoogstwaarschijnlijk ook vertellen dat de maatregelen vannacht om twaalf uur al ingaan; op die manier wil het kabinet een run op winkels morgen voorkomen. Scholen moeten vanaf woensdag hun deuren sluiten en online les gaan geven.

10.000 besmettingen per dag

Het kabinet heeft gekozen voor deze strenge lockdown, omdat het aantal besmettingen hard is opgelopen en de druk op de zorg te groot wordt. De huidige coronacijfers liggen op bijna 10.000 per dag, terwijl het kabinet hoopte dat dit rond de 3600 zou liggen half december.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS
Beeld | Getty Images

Ook interessant