Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

What’s in a name? Zet je schrap voor storm Corrie, Herman, Kim en Tineke

stormnamen.jpg

Een primeur voor alle Corries, Hermans, Kims en Tinekes: er is voor het eerst een storm naar jullie vernoemd! Het KNMI heeft de nieuwe stormnamen voor komend herfst- en winterseizoen bekendgemaakt.

En, staat jouw naam ertussen?

Stormnamen

Het KNMI maakt elk jaar aan het begin van de herfst nieuwe stormnamen bekend. Deze lijst wordt samen met de Britse Met Office en Ierse Met Éireann opgesteld. In de lijst staan Nederlandse, Britse en Ierse namen, zowel mannelijke als vrouwelijke. En dit jaar heeft het KNMI onder meer de namen Corrie, Herman, Kim en Tineke ingezonden.

Niet zomaar namen

“Met stormnamen willen we het bewustzijn van gevaarlijk weer vergroten voordat het toeslaat”, legt het KNMI uit over deze traditionele lijst stormnamen. En achter de ingezonden namen zit wel degelijk een gedachte. Zo verwijst het KNMI met Corrie naar Corrie van Dijk, die in 1964 de eerste vrouwelijke meteoroloog bij het KNMI werd. Herman slaat op Herman Bijvoet, een voormalig KNMI-directeur die als meteoroloog werkte tijdens de Watersnoodramp in 1953. En Tineke is ter ere van Tineke Dijkshoorn, die in 1986 de Elfstedentocht won.

Lees ook:
Verrassing: toch nog nazomer met 25 graden of zelfs meer op komst

Lijstje afwerken

Wanneer welke storm precies plaatsvindt, is nog niet te zeggen. Een storm krijgt bovendien pas een naam uit het lijstje als er code oranje of code rood voor is gegeven door het KNMI. Maar er wordt in elk geval van A naar B gewerkt. De kans bestaat dus dat we over niet al te lange tijd al te maken krijgen met storm Corrie. En, ben of ken jij een Corrie, Herman, Kim of Tineke, of een van de andere namen uit onderstaand lijstje?

Bron | KNMI, NU.nl
Beeld | Getty

Ook interessant