Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom de storm voor extra overlast van de eikenprocessierups kan zorgen

waarom-de-storm-voor-extra-overlast-van-de-eikenprocessierups-kan-zorgen.png

Dat de storm van zondag het nodige heeft omgewaaid (denk aan schuttingen en daken) is je vast niet ontgaan. Wat veel mensen echter niet weten, is dat er door de storm ook aardig wat oude nesten van de eikenprocessierups uit de bomen zijn gevallen.

En dit brengt voor mensen én dieren een vervelend gezondheidsrisico met zich mee.

Veel haren

Door de storm en zware windstoten is het volgens Nature Today aannemelijk dat de nesten van de eikenprocessierups, die het afgelopen jaar niet verwijderd zijn, uit de bomen zijn gewaaid. Nu zullen er geen levende rupsen meer uit de nesten kruipen, maar de nesten zijn nog wel gevuld met haren van de vervelde processierupsen.

Lees ook: zó verwijder je de haren van de processierups van je lijf

Vervelende klachten

Deze haren veroorzaken bij mensen vaak jeuk, bultjes en oogklachten. Ook dieren kunnen last krijgen van klachten na contact met de brandharen. Honden en katten kunnen zelfs stikken, doordat hun tong opzwelt na een hap van zo’n harig nest en paarden kunnen ernstige buikkrampen krijgen.

Herkennen van nesten

Helaas zijn de gevallen nesten moeilijk te herkennen, zo waarschuwen deskundigen. In de bomen zijn ze nog wit en grijs gekleurd, maar door de uitwerpselen van de rups zijn ze momenteel bruin van kleur. Het is in ieder geval belangrijk om de nesten niet zelf op te ruimen, maar dit door een gespecialiseerd bestrijdingsbedrijf te laten doen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant