Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Storm op komst: waarom het risico op koolmonoxidevergiftiging nu hoger is

storm-op-komst-verhoogd-risico-op-koolmonoxidevergiftiging.jpg

Na Ciara komt dit weekend storm Dennis onze kant op. Het lijkt mee te gaan vallen, maar toch moet je volgens experts oppassen. Bij zware storm is het risico op koolmonoxidevergiftiging hoger. 

Wat storm en koolmonoxidevergiftiging met elkaar te maken hebben? Dat leggen we je uit. 

Gas- of houtkachel

Heb je een gas- of houtkachel, dan moet je even goed oppassen. Experts van de brandweer en de Brandwondenstichting bevestigen aan NU.nl dat koolmonoxide die vrijkomt bij het verbrandingsproces van gaskachels, cv-ketels of open haarden, door de storm naar binnen kan worden geblazen. Normaal verlaten koolmonoxide en ander afvalstoffen het huis via een buis of schoorsteen.

Maar door harde windstoten, bij een storm als Ciara of Dennis, kan dit weer terug het huis in worden geblazen. Vooral bij gas- en houtkachels komt dit sneller voor omdat deze een ‘open systeem’ hebben, waarbij ze zuurstof halen uit de omgeving waar ze staan. 

Koolmonoxidevergiftiging

Hoe gevaarlijk dit precies is en vooral hoe vaak dit voorkomt, is nog niet echt duidelijk. Dit komt doordat er nog te weinig bekend is over koolmonoxideproblemen in Nederland. Wel meldt VeiligheidNL dat er per jaar zo’n tien tot vijftien mensen overlijden aan koolmonoxidevergiftiging. Ook raken ongeveer tweehonderd mensen per jaar gewond. Maar het zou goed kunnen dat dit aantal in werkelijkheid nog veel groter is. Dit komt doordat de symptomen niet altijd goed herkend worden. 

Lees ook: Griepje of koolmonoxide-vergiftiging? Veel mensen halen de symptomen door elkaar

Campagne

Eerder dit jaar startten de brandweer en de Nederlandse Brandwonden Stichting al een campagne om mensen bewuster te maken van deze sluipmoordenaar. Uit een online onderzoek in januari bleek namelijk dat 72 procent van de bevraagden niet wist waar je een CO-melder moet plaatsen, en dat slechts 25 procent van de huishoudens in Nederland een CO-melder heeft. Om koolmonoxidevergiftiging tegen te gaan drukt de nieuwe campagne de volgende slogan op het hart: ventileer – controleer – alarmeer. 

Ventileer – controleer – alarmeer

Dat wil zeggen dat het belangrijk is om altijd een raam of rooster in huis op te hebben staan voor frisse lucht, en om daarnaast je verwarmingstoestel jaarlijks te laten controleren. Ook als je een nieuwe cv-ketel hebt. Uit een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid bleek dat bij de helft van de gevallen van koolmonoxidevergiftiging al een moderne cv-ketel aanwezig was. Als laatst is het belangrijk om je CO-melder op het plafond te hangen waar je verwarmingstoestel zich bevindt. Ongeacht of het nou dit weekend flink gaat stormen of niet, geef koolmonoxide geen kans. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? 
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | NU.nl, Brandweer, Brandwondenstichting
Beeld | iStock

Ook interessant