Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Windstoten en buien: dit weekend grote kans op storm Odette

storm-odette-op-komst-zware-windstoten-en-buien-dit-weekend.jpg

De herfst is officieel begonnen en dat nieuwe seizoen luiden we dit weekend meteen goed in met grote kans op een flinke storm. De Belgische weerdienst heeft de storm zelfs een naam gegeven: Odette. Dit kunnen we hiervan verwachten. 

Krijgen we net als België dit weekend code oranje? 

Storm Odette

Vooral aan zee kunnen we dit weekend zware windstoten en harde wind verwachten dankzij storm Odette, die komt overwaaien vanuit België. Ook de zon maakt dit weekend vaker plaats voor regenbuien, waardoor het voornamelijk in de kustprovincies nat kan worden. Vrijdagavond heb je misschien aan de Zeeuwse kust of aan de kust bij Zuid-Holland de wind al flink voorbij horen razen, maar ook vandaag trekken die zware windstoten van zo’n 90 km per uur verder het land in. Voor de Belgische kust geldt voor storm Odette al code oranje, maar of dit ook in Nederland gaat gebeuren, is nog even afwachten. 

Meer stormschade

Vooral in september kunnen storm en zware windstoten sneller overlast veroorzaken dan in de wintermaanden. Dat komt volgens Weeronline omdat de bomen vaak nog vol in het blad staan, waardoor ze sneller kunnen omwaaien of takken kunnen afbreken wanneer er een harde wind staat. 

Lees ook: Fleur, Julia en Klaas: dit zijn de stormnamen voor het nieuwe seizoen

Weggebruikers opgepast 

Ga je dit weekend de weg op? Let dan goed op. Vooral in de buurt van Zeeland kan storm Odette gevaarlijk zijn. Lege vrachtwagens en auto’s met aanhangers moeten op bruggen en dammen in die regio extra alert zijn voor de verraderlijke windstoten. Maar bijvoorbeeld ook op de Afsluitdijk kan het met de noordwestenwind die dwars op de weg staat gevaarlijk zijn. Rijd dus extra alert.

Koud weekend

Dit weekend wordt het gemiddeld 15 graden, maar door de koude windvlagen, regenbuien en slechts af en toe wat zon kan het voor deze tijd van het jaar fris aanvoelen. Op zondag begint de dag in het westen en zuiden van Nederland met regen, maar later op de dag komt het zonnetje door en blijft het op veel plaatsen droog. De windkracht zal op de meeste plekken afnemen, en alleen aan de kustplaatsen kunnen er soms nog harde windstoten van kracht zijn. Ook na het weekend blijft het nog wisselvallig met af en toe een stevige windvlagen en een regenbui. 

Bron | Weeronline
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Margriet 41 ligt nu in de winkel! Met deze week: sprankelende herfst make-overs, lekker het bos in, een interview met Nelleke Noordervliet en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant