Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Er is een ‘stookalert’ afgegeven: daar gaat je zondagavond voor de haard

stookalert.jpg

De temperaturen liggen ’s nachts rond het nulpunt. Maar mocht je van plan zijn om daarom lekker de haard aan te steken, dan moeten we je helaas teleurstellen: vanwege slechte weersomstandigheden is er een ‘stookalert’ afgegeven.

Volgens het KNMI zijn de weersomstandigheden in bepaalde delen van het land ongunstig vanwege de windstilte. De rook van openhaarden blijft dan te veel hangen, wat gevaarlijk is voor de gezondheid van mensen in de omgeving. Daarom heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu een stookalert afgegeven voor bepaalde provincies.

Schadelijke stoffen

Rook bevat namelijk allerlei schadelijke stoffen zoals fijnstof, koolwaterstoffen, benzeen en koolmonoxide. Hoe gezellig en warm dat vuurtje in huis ook is, die stoffen wil je niet in je straat hebben hangen. Daarom kunnen mensen in Friesland, Drenthe, Noord-Holland, Overijssel, Flevoland en Gelderland hun haard beter nog even uit laten.

Meer wind

Na dit weekend gaat de noordwestelijke stroming weer op gang komen, waardoor er meer wind komt en de rook zich beter kan verspreiden. Dan mag de haard weer aan.

Bron | RIVM.nl
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via 
margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant