Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Bewoners van déze gemeenten moeten in 2020 veel hogere woonlasten gaan betalen

stijging-woonlasten-margriet.jpg

De kans is groot dat je in 2020 aardig wat meer geld kwijt bent aan je woonlasten. Zowel aan de onroerendezaakbelasting (ozb) als de afvalstoffenheffing.

Hoeveel dan precies? En in welke gemeenten moeten bewoners het meest en het minst gaan betalen?

Ozb

De onroerendezaakbelasting (ozb) is de belasting die je betaalt over je woning, bedrijfspand of (onbebouwde) grond. Die gaat in 2020 gemiddeld met vier procent omhoog, wat twee keer zoveel is als dit jaar, zo blijkt uit een steekproef van belangenvereniging Vereniging Eigen Huis (VEH). De stijging is een stuk hoger dan het inflatiecijfer van 1,3 procent dat het Centraal Bureau voor de Statiestiek (CBS) verwacht.

Afvalstoffenheffing

In maar liefst twaalf gemeenten gaat de belasting op het eigen huis met zelfs meer dan tien procent omhoog, zo blijkt uit onderzoek van VEH onder 113 gemeenten. En ook de afvalstoffenheffing stijgt fors door: deze gaat landelijk met gemiddeld acht procent omhoog.

Gemeente met grootste stijging

Inwoners van Laarbeek in Noord-Brabant hebben het helemaal slecht getroffen. Zij krijgen te maken met de grootste stijging. De ozb gaat daar met 32,5 procent omhoog, waardoor huiseigenaren daar bijna negentig euro meer belasting gaan betalen. De afvalstoffenheffing gaat nog eens met bijna vijftig procent omhoog en kost de bewoners 118 euro extra. Dit betekent dat wonen in Laarbeek ruim 200 euro duurder wordt volgend jaar. De gemeente verhoogt de belasting naar eigen zeggen om uit de rode cijfers te blijven, zo meldt het Eindhovens Dagblad.

Lees ook: Zo veel geld kun je dit jaar maximaal besparen op je zorgverzekering

Duurste en goedkoopste woonlasten

Opvallend genoeg blijft Laarbeek alsnog relatief ‘goedkoop’ in vergelijking met andere plaatsen in Nederland. De gemiddelde woonlasten bedragen namelijk 792 euro per huishouden, maar wie in Roozendaal (975 euro), Vught (964 euro) of Oostzaan (960 euro) woont is nog een stuk duurder uit. In Tilburg (597 euro), Hellevoetsluis (574 euro) of Nijkerk (586 euro) zijn de woonlasten weer een stuk lager.

Waarom die verhoging?

Als argument voor het verhogen van de belastingen, voeren veel gemeenten aan dat ze steeds meer geld nodig hebben om de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) uit te voeren. Deze oplopende kosten, samen met flinke tekorten bij jeugdzorg, worden tegenover VEH vaak genoemd als reden om de ozb te verhogen.

Andere forse stijgingen

Behalve in Laarbeek, stijgen de woonlasten ook flink in het Gelderse Oldebroek met 23 procent (152 euro) en Brabantse Goirle met dertien procent (99 euro). In slechts drie gemeenten dalen de woonlasten. Huiseigenaren in Loppersum en Nijkerk gaan namelijk zes euro minder betalen. De woonlasten op Urk dalen het meest, met 2,1 procent (min negentien euro).

Nieuwsgierig hoe het in jouw gemeente zit met de woonlasten volgend jaar? Klik dan hier voor een handig overzicht.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, Vereniging Eigen Huis
Beeld | iStock

Ook interessant