Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Goed nieuws: meer dan 50 procent van bloeddonoren heeft antistoffen tegen coronavirus

bloeddonoren-antistoffen-corona.jpg

Het einde van de coronapandemie lijkt voorzichtig aan dichterbij te komen. Het gaat steeds beter met de coronacijfers en ook op het gebied van antistoffen boeken we grote vooruitgang. Vorige maand bleek uit de cijfers van bloedbank Sanquin 32 procent van de bloeddonoren antistoffen tegen corona te hebben, nu zijn dat er al meer dan de helft.

Dat is de grootste stijging in een maand tot nu toe. Onder zeventigplussers gaat het zelfs al om 90 procent. 

Meer dan 50 procent van de bloeddonoren heeft antistoffen 

Volgens de cijfers van bloedbank Sanquin blijkt zo’n 54 procent van alle bloeddonoren antistoffen tegen corona te bezitten, die het virus bij een besmetting kunnen uitschakelen. Dit percentage is in korte tijd flink gestegen. De bloedbank hoopt dat deze aantallen in juli nog verder zullen stijgen, zodat zo veel mensen immuun zijn dat het coronavirus zich nog moeilijk kan verspreiden. 

Lees ook: Daling zet in: steeds meer ziekenhuizen sluiten corona-afdelingen

Antistoffen door vaccinaties 

Uit de cijfers van de bloedbank kan geconcludeerd worden dat de stijging van het aantal bloeddonoren met antistoffen tegen het coronavirus vooral te danken is aan de vaccinaties. Dat is vooral te zien bij ouderen. Van de zeventigplussers die bloed doneren heeft al 90 procent antistoffen. Bij zestigers is dat ongeveer 85 procent en onder vijftigers heeft 54 procent antistoffen. Maar bij mensen tussen de achttien en dertig jaar stijgt het percentage met antistoffen ook. Die afgelopen maand liepen de aantallen op van 30 naar meer dan 40 procent. 

Bloedbank Sanquin doet op dit moment nog onderzoek naar in hoeverre die stijging onder de jongste leeftijdsgroep te danken is aan de vaccinaties en hoeveel mensen door een eerdere besmetting antistoffen tegen het coronavirus hebben opgebouwd. Daarvoor gebruiken zij een speciale test om verschillende corona-antistoffen te onderscheiden. 

Bron | Sanquin, NU.nl
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nieuw op Margriet.nl: ‘Mijn verhaal’ de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ook interessant