Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Kom jij steevast te laat? Volgens onderzoekers kun je er niks aan doen

te-laat-komen.jpg

Irriteren mensen in jouw omgeving zich ook altijd aan het feit dat jij steevast te laat bent? En krijg je hier regelmatig verwijten over? Dan heb je hier vanaf nu een goed excuus voor: want volgens onderzoekers kun je er namelijk écht helemaal niks aan doen.

De Amerikaanse psycholoog Jeff Conte van de universiteit van San Diego ontdekte namelijk dat het allemaal in het aard van het beestje zit.

Verschillende types

Laatkomers staan volgens de psycholoog ‘polychroon’ in het leven. Dit betekent dat ze de voorkeur geven aan het doen van meerdere taken tegelijkertijd, waar ze van moment tot moment tussen switchen. Dit in tegenstelling tot mensen met een monochrone aanpak. Deze mensen focussen namelijk op maar één activiteit per keer en beginnen pas aan iets nieuws als het vorige is afgerond.

Lees ook: zó kun je volgens wetenschappers het beste nieuwe vrienden maken

Ander uitgangspunt

Mensen met een monochrone aanpak nemen de ‘kloktijd’ van officiële planningen, afspraken en agenda’s als uitgangspunt, terwijl polychrone types uitgaan van ‘evenemententijd’. Zij vinden het belangrijker om iets goed af te ronden in plaats van snel en nemen meer tijd voor interpersoonlijke relaties dan voor deadlines. Daarnaast scoren polychrone types hoger op extraversie en lager op zorgvuldigheid, waardoor ze het ook niet zo nauw nemen met afspraken.

Kortom: je kunt er helemaal niks aan doen dat je altijd te laat komt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Quest
Beeld | iStock

Ook interessant