Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

De belangrijkste redenen waarom steeds meer vaccinweigeraars nu tóch de prik willen

waarom-steeds-meer-vaccinweigeraars-nu-toch-de-prik-willen.jpg

Meer en meer mensen die het coronavaccin eerst niet wilden of betwijfelden, gaan nu toch overstag. Het zichtbare effect van de vaccinaties is daar een belangrijke reden voor, maar voormalige vaccinweigeraars en -twijfelaars ervaren ook sociale druk.

Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag en het AD.

Vaccinweigeraars toch overstag

Aan het onderzoek deden 25.971 leden van het Opiniepanel van EenVandaag mee. In november gaf 28 procent van hen nog aan zich niet of waarschijnlijk niet te willen laten vaccineren, nu is dat nog maar 13 procent. Een daling van 15 procent dus. En waar in november 59 procent aangaf zich waarschijnlijk wel of zeker wel te laten vaccineren, is dat nu gestegen naar 83 procent. Een toename van maar liefst 24 procent. Ook het aantal twijfelaars is afgenomen: van 13 procent in november naar 4 procent nu.

Meer duidelijkheid over coronavaccin

Waarom veel vaccinweigeraars en -twijfelaars nu toch overstag gaan? Het zichtbare, positieve effect van het coronavaccin is daar een belangrijke reden voor. Nu steeds meer mensen gevaccineerd zijn, zijn er ook minder coronapatiënten in het ziekenhuis; het werkt dus. En dat verband neemt bij veel weigeraars en twijfelaars scepsis weg.

Ook betere, betrouwbare informatie over het coronavaccin helpt. “Eerder twijfelde ik. Dat kwam door allerlei verhalen op sociale media”, zo liet een deelnemer aan het onderzoek weten. “Inmiddels ben ik al maanden met sociale media gestopt en heb ik advies ingewonnen bij een arts die ik vertrouw en bij vrienden. Morgen krijg ik mijn eerste vaccinatie!”

AstraZeneca

Wat ook meespeelt, is welk coronavaccin mensen krijgen. Zo geven sommigen aan absoluut geen AstraZeneca te willen, maar bijvoorbeeld wel Pfizer of Janssen. In de tijd dat er nog veel onduidelijkheid en ophef was over AstraZeneca, weigerden sommigen die prik – ook mensen die buiten de risicovollere leeftijdsgroep daarvoor vallen.

Lees ook:
Verspillen is zonde: AstraZeneca-vaccin kan onder voorwaarden toch naar mensen onder de 60

Sociale druk en op vakantie kunnen

Naast de gezondheidsafwegingen geven deelnemers van het onderzoek ook aan dat sociale druk een grote rol speelt. Bijvoorbeeld omdat veel mensen in hun omgeving het vaccin wel nemen. Bovendien is er deze zomer veel meer mogelijk als je het vaccin wél neemt. Iets zorgelozer op vakantie gaan bijvoorbeeld.

“Ik blijf twijfels houden of het wel allemaal nodig was, maar wil mijn leven terug”, legt iemand uit. “Snotterende kleinkinderen zonder angst op bezoek krijgen, terrasje pakken en ooit weer met het vliegtuig op vakantie. Dus prikken maar, maar als ik jong was deed ik het niet.”

Bron | EenVandaag, AD
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nieuw op Margriet.nl: ‘Mijn verhaal’ de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ook interessant