Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Steeds meer mensen veranderen hun achternaam (en dat is niet bepaald goedkoop)

achternaam-veranderen.jpg

De meeste mensen dragen hun familienaam met trots, maar er zijn ook mensen die er niet blij mee zijn. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun achternaam te veranderen. De redenen hiervoor zijn volgens screeningsautoriteit Justis uitlopend.

In 2012 werden 1269 naamsveranderingen goedgekeurd, in 2018 was dit aantal gegroeid naar 2057.

Problemen met beroep

Mensen hebben verschillende redenen voor het veranderen van hun achternaam. Zo zijn er mensen die na een scheiding de achternaam van hun kind willen veranderen. Anderen ervaren door hun naam problemen bij het uitoefenen van hun beroep. Een opticien met de achternaam ‘Schele’ is hier een mooi voorbeeld van.

Flink bedrag

Je kunt echter niet zomaar je achternaam veranderen. Je moet aan allerlei voorwaarden voldoen én er flink wat geld voor over hebben. Een naamswijziging kost je namelijk €853.

Sommige gevallen kosteloos

Volgens een woordvoerder van Justis is het vooral moeilijk en duur om alles correct door te voeren in overheidsadministraties. “De leges voor naamswijziging zijn kostendekkend. Voor incestslachtoffers die psychische hinder ondervinden van hun naam is naamswijziging kosteloos.”

Achternaam van moeder

Een verklaring voor de stijging van het aantal naamswijzigingen heeft Justis niet. Wel blijkt uit cijfers dat de meeste naamswijzigingen betrekking hebben op mensen die de achternaam van hun moeder willen aannemen in plaats van die van hun vader. Daarnaast zijn de afgelopen jaren bijna honderd bespottelijke en veertien verkeerd gespelde achternamen gewijzigd.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | RTL Nieuws
Foto | iStock

Ook interessant