Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Steeds meer agressie tijdens sport

sporten.jpg

Steeds vaker komt agressie voor in sport. Er lijkt geen einde aan te komen. De meerderheid van de Tweede kamer wil een hoorzitting houden over hoe agressie in de sport beter tegen gegaan kan worden. De VVD, PVV en CDA hebben daartoe een voorstel gedaan.

sportenNog nooit eerder kwam zoveel geweld op en rond de sportvelden voor als nu. Waar vroeger alleen onder supporters agressie voor kwam, zijn het tegenwoordig steeds vaker de sporters zelf. Topsporters hebben een voorbeeldfunctie. ”Als een profvoetballer een tegenstander bijt, zien al die fans die hem een held vinden dat als een voorbeeld”, zo verwees de minister naar de veelbesproken beet van Ajacied Luis Suarez in de schouder van PSV’er Otman Bakkal. ”Zoiets heeft een enorme impact.” aldus Minister Edith Schippers (Sport).

Ook VVD- kamerlid Bart de Liefde begrijpt niet dat het tegenwoordig zo uit de hand kan lopen: ,,Blijkbaar is het heel normaal om aangifte te doen als je een klap in je gezicht hebt gekregen op straat, maar als het op het sportveld is gebeurd niet. Sportbonden kunnen stimuleren dat aangifte wordt gedaan van geweld op en rond sportvelden.” Volgens hem zou het te treurig voor woorden zijn als mensen die op het sportveld staan, inmiddels accepteren dat ze een verhoogd risico lopen om in het gezicht te worden geslagen. Volgens de VVD’er is het niet aan de overheid om mensen op te leggen dat ze aangifte van geweld moeten doen. Maar het kan in zijn ogen wel gestimuleerd worden door te laten zien dat serieus met een aangifte wordt omgesprongen. Want alleen preventieve maatregelen zoals campagnes tegen agressie in de sport, zijn volgens De Liefde niet voldoende.

Verder zou het Openbaar Ministerie volgens het VVD-Kamerlid bij geweld tegen scheidsrechters harder kunnen optreden. Bijvoorbeeld door de dader net zo aan te pakken als bij agressie tegen medewerkers in de publieke sector. Tegen mensen die klappen uitdelen aan ambulancepersoneel, agenten of brandweermannen kan een flink hogere straf worden geëist ten opzichte van geweldplegers tegen andere personen. ,,Scheidsrechters zijn bereid om een verantwoordelijke taak uit te voeren en verdienen het om met respect behandeld te worden”, aldus De Liefde.

Mocht u denken dat agressie op het sportveld alleen bij volwassenen gebeurd, dan heeft u het fout.

Zie hier het filmpje: Toename agressie tijdens jeugdvoetbal

Ook interessant