Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom je straks misschien ook statiegeld op blikjes moet gaan betalen

blikje.jpg

Dat plastic slecht is voor het milieu, hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Toch zal het je verbazen waar tegenwoordig allemaal plastic in zit. Zo onthult Milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux vandaag dat vrijwel alle blikjes, van bijvoorbeeld cola tot bier, een dun laagje plastic aan de binnenkant bevatten.

Dit heeft niet alleen slechte gevolgen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

‘Verwaarloosbaar’

Vorig jaar besloot het kabinet namelijk om in 2021 statiegeld in te voeren op plastic flesjes, gezien de milieuvervuiling die het materiaal aanricht. Het zou dan ook niet zo gek zijn als dit straks ook voor blikjes geldt. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) is het hier niet mee eens. Volgens haar is de hoeveelheid plastic in blikjes verwaarloosbaar en zit er daarom geen statiegeld op.

Grote hoeveelheid blikjes

Rob Buurman, directeur van Milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux, spreekt haar bewering tegen. “Er liggen zelfs nog meer blikjes dan flesjes in het zwerfafval. Het gaat om enorme aantallen, waardoor de hoeveelheid plastic die vrijkomt wel degelijk groot is.’’ Zo werden in Nederland vorig jaar ruim anderhalf miljard drankblikjes verkocht, wat er 155 miljoen meer zijn dan in 2016.

Nut van plastic laagje

Het laagje plastic zit er overigens niet voor niets: fabrikanten gebruiken het al jaren om een reactie tussen de drank en het aluminium of staal van een blikje te voorkomen. Zonder plastic zou het metaal kunnen corroderen, waardoor giftige stoffen in de drank terecht komen. Hoge doseringen aluminium veroorzaken zenuwstelsel- en botproblemen.

Bron | AD
Foto | iStock

Artikelen van Margriet in je mailbox ontvangen? Kijk op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant