Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Het Koningshuis spreekt zich uit over de rellen rondom de avondklok

koningshuis-over-rellen-samen-komen-wij-hier-doorheen.jpg

Sinds de avondklok van kracht is, is het onrustig in Nederland. Op veel plaatsen vinden naast demonstraties tegen de avondklok ook rellen plaats, waarbij winkels worden geplunderd, politie met vuurwerk en stenen wordt bekogeld en spullen in brand worden gestoken. Het Koningshuis spreekt zich nu op social media uit over de rellen. 

‘Samen komen wij hier doorheen!’ zo staat er.

Koningshuis spreekt zich uit over de rellen 

Op de socialmediakanalen van het Koningshuis is een statement naar buiten gebracht omtrent de rellen van de afgelopen dagen. Hierin spreken de leden van het Koningshuis zich niet direct uit naar de relschoppers, maar willen zij de getroffen ondernemers en iedereen die zich inzet voor onze veiligheid een hart onder de riem steken en bedanken. Onder andere de politie die overuren draait, hulpverleners en anderen die door het geweld zijn getroffen worden in het statement benoemd. 

Gemengde reacties 

Over het bericht van het Koningshuis zijn de reacties gemengd. Verschillende mensen noemen het mooie woorden, maar vinden het nu tijd voor daden. Zo zou het hen volgens sommigen sieren om een donatie te doen en de getroffen mensen in Nederland te helpen. Anderen vinden het gezeur dat mensen over het bericht vallen en vinden het juist goed dat het Koningshuis zich via deze weg uitspreekt over de rellen in Nederland.

Onrustige avonden door de avondklok

Sinds de avondklok is het op veel plekken in Nederland erg onrustig. De politie en ME moeten al dagenlang optreden tegen relschoppers die onder andere winkels plunderen, vuurwerk afsteken, auto’s en tuinmeubels in de fik steken en de politie, journalisten en ziekenhuizen met stenen bekogelen. Via social media trommelen allerlei mensen elkaar op om te rellen. Vooral in de eerste dagen met de avondklok ging het al behoorlijk mis. Inmiddels is de vierde avond met avondklok achter de rug, en verliep deze relatief al een stuk rustiger. 

Lees ook: Politie deelt aangrijpend bericht over rellen: ‘Onder het ME-pak zit een mens’

Inzamelingsacties en front tegen relschoppers

Op verschillende plaatsen in Nederland vormt zich ook een tegenbeweging tegen de relschoppers. Zo gingen verschillende groepen voetbalsupporters de afgelopen dagen de straat op om een front te vormen tegen de relschoppers, hun steden te beschermen en de politie bij te staan. En ook buurtbewoners in de Bijlmer hielden de buurt rustig en hielden relschoppers tegen.

Daarnaast zijn er ook een hoop inzamelingsacties gestart voor ondernemers waarvan winkels zijn geplunderd en vernield. Zo werd door GeenStijl een crowdfunding gestart voor de eigenaren van een vernielde Primera-winkel in Den Bosch waarmee al 100.000 euro is opgehaald. Ook voor de 78-jarige Tonnie van Gestel uit Tilburg, waarvan de auto door relschoppers werd gesloopt, is inmiddels een inzamelingsactie gestart. Ook bieden verschillende mensen op social media aan om te helpen met het opruimen van de schade in steden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.          

Bron | NU.nl, RTL Nieuws, Omroep Brabant
Beeld | ANP

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant