Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Spoedeisende hulp rustig: ‘kom ook nu wél als je ernstige klachten hebt’

spoedeisende-hulp-rustig-kom-ook-nu-wel-als-je-ernstige-klachten-hebt.jpg

Op de spoedeisende hulp in verschillende ziekenhuizen in Nederland is het al een paar weken opvallend rustig, zegt de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen. Zij roepen mensen dan ook op om zich bij ernstige klachten gewoon te melden bij het ziekenhuis, óók tijdens deze coronacrisis.

Volgens de specialisten hoef je je niet druk te maken dat je de zorg daarmee overbelast: spoedeisende hulp blíjft essentieel, ook nu.

Minder sport en verkeer

Een gedeelte van de afname aan patiënten is logisch te verklaren: er wordt minder gesport, er zijn geen grote evenementen en er is minder verkeer. Daardoor ontstaan er minder (kleine) ongelukken binnen- of buitenhuis, en dat zijn juist vaak oorzaken waardoor mensen op de eerste hulp eindigen. Maar andere klachten waarmee mensen zich normaal gesproken melden op de eerste hulp worden niet minder. Problemen zoals pijn op de borst, de signalen van een beroerte of ernstige buikklachten bij een blindedarmontsteking zullen in deze periode niet minder voorkomen. Toch is ook het aantal meldingen van deze klachten afgenomen.

Lees ook: Verpleegkundige over coronacrisis: ‘Je bent nu verpleging, therapeut en mantelzorger inéén’

Geen extra risico

De vereniging verwacht dat dit onder andere komt omdat mensen bang zijn besmet te raken met het coronavirus in het ziekenhuis, vooral als er al veel patiënten op die locatie verblijven. Spoedeisendehulparts Annemarie van der Velden zegt echter tegen de NOS dat dat gevoel onnodig is, en dat er geen extra risico is in het ziekenhuis. “In alle ziekenhuizen werken we met gescheiden stromen, om te zorgen dat mensen niet met elkaar in contact komen,” zegt Van der Velden.

Overbelasten van de zorg

Ook hoeven mensen niet bang te zijn dat ze de zorg overbelasten door met hun klachten langs te gaan. Er zijn volgens Van der Velden veel artsen druk met de coronapatiënten, maar daar houdt de zorg niet op. De gewone spoedzorg gaat ook door, en snel handelen kan essentieel zijn. Daarom wil ze iedereen dus ook zeggen dat ze bij een vermoeden van ernstige klachten gewoon een dokter of 112 moeten bellen, en dat niet uit moeten stellen. “Want als het nodig is, moet je gewoon echt hier zijn” zegt de arts tegen NOS.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS
Beeld | iStock

Ook interessant