Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Spinazie mag je niet opnieuw opwarmen: feit of fabel?

spinazieeee.jpg

Als basis voor een salade of in een quiche of pasta, met spinazie kun je alle kanten op in de keuken. De ijzerhoudende groente is niet alleen heel lekker, maar ook heel gezond. Al doen er wel veel verhalen de ronde. Want spinazie opwarmen, dat mag toch niet? Of is dat een fabel? Margriet geeft antwoord.

Mag je een kliekje met spinazie nu wel of niet opnieuw verwarmen? 
Veel mensen denken dat je spinazie maar één keer mag opwarmen en dat een tweede keer ongezond is. Vroeger was dit inderdaad zo, omdat toen nog niet de juiste middelen bestonden om gerechten met spinazie goed te koelen. Maar dat is al lang verleden tijd. Dus stop met het weggooien van restjes en warm die spinazie gewoon een tweede keer op. Wel moet je ervoor zorgen dat je het spinaziegerecht snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 tot 7 graden Celsius. Op deze manier krijgen de bacteriën die de stof nitraat omzetten in de schadelijke stof nitriet minder kans om te groeien. Bewaar spinaziegerechten ook niet langer dan twee dagen in de koelkast en geef de groente niet aan kinderen die jonger zijn dan zes maanden. Bewaren hoeft trouwens niet in het koelkastgedeelte; gerechten met spinazie invriezen is geen probleem.

Je moet het gerecht wel helemaal laten afkoelen voordat je het in de koelkast zet, toch?
Dat klopt. Dit heeft echter niets te maken met de spinazie, maar met de temperatuur in de koelkast. Wanneer je een warm gerecht zet bij de andere producten die al in de koelkast staan, loopt de temperatuur zo hoog op dat bacteriën de kans krijgen om al het aanwezige eten te bederven. Let er dus goed op dat wat je toevoegt echt is afgekoeld. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door het bord of de pan af te dekken en in ijswater te zetten. Het Voedingscentrum raadt overigens aan om kliekjes niet langer dan twee uur buiten de koelkast te bewaren.

Bron | Gezondheidsnet, Voedingscentrum
Beeld | iStock

Leuk en interessant om te lezen

Bekijk ook

Vriendinnen Ingrid en Liezet gaan op pad in het oosten van Nederland.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

 

Ook interessant