Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Spel voor de leukste Pakjesavond

kaarten.jpg

kaartenHeerlijk avondje is gekomen.. Avondje van Sinterklaas. Ja, nog even en dan is het al weer pakjesavond. Voordat de goedheiligman ons land verlaat, mogen we in de zak van Sinterklaas grabbelen en de prachtigste cadeautjes vinden. Maar dat kan ook zonder de jute zak. Margriet.nl legt een spel uit, uitermate geschikt voor een grote groep volwassenen die toch een leuke, uitdagende Sinterklaasavond willen hebben.Sommigen doen aan surprises of vieren het met de kinderen en een zak vol cadeautjes. Wij hebben een spel waarbij u moet strijden voor uw cadeautje. En als u denkt het mooiste cadeau in handen te krijgen, vergeet dan niet, dat u het altijd kwijt kan raken!

Spel voor pakjesavond: KoekKoek

Koekkoek is een leuk spel om te spelen op pakjesavond. Het is weer eens iets anders dan dobbelen om cadeautjes. Let op: dit spel kan best lang duren.

Voor het spel kan beginnen

Allereerst koopt iedereen uit de groep een cadeautje. Het is wel zo leuk als de presentjes niet te veel in waarde verschillen. Hoeveel iedereen moet besteden aan het cadeau, dat mag u zelf met de groep bepalen.

Vervolgens gaat iedereen in een kring zitten, met zijn cadeautje op schoot. Iemand tekent in het midden van de kring, zodat het zichtbaar is voor iedereen, drie rondjes. Eerst een klein rondje in het midden, dan daar weer een groter rondje omheen en daar weer een nog groter rondje omheen. U ziet dan drie cirkels van groot naar klein. Iedereen legt zijn cadeau op de buitenste cirkellijn, de derde cirkel. En dan kan het spel beginnen.

Iedereen krijgt een kaart. Die mag u niet aan iemand laten zien. Degene die de kaarten uitdeelt is de bank. Iedere beurt wisselt de bank met de klok mee. Iedereen is dus wel een keer de bank.

Bedoeling van het spel

De bedoeling van het spel is de hoogste kaart krijgen. A is de laagste en de koning is de hoogste kaart. Als je aan het einde van het spel een koning hebt, zeg je koekkoek. Niemand kan dan hoger hebben dan jij en je mag dan een pakje naar keuze pakken en het pakje neerleggen op de tweede cirkel. Uiteindelijk moet je ervoor zorgen iedere keer de hoogste kaart te hebben, zodat het pakje die jij wilt steeds meer opschuift tot in de kleinste cirkel. Wanneer je pakje in de kleinste cirkel terecht komt, mag je het pakje pakken en op je schoot nemen. Maar dan ben je dood voor de rest van de groep. En dode mensen praten niet. Als je wel praat met een levend iemand, krijgt die jouw cadeautje en is hij of zij weer dood.

In het spel draaien we met de klok mee en mag iedereen zijn kaart ruilen met degene links van hem. Je mag niet weigeren, je moet ruilen als diegene naast je dat wilt. Als de beurt van die ander is geweest, mag je wel zelf bepalen of JIJ wilt ruilen met degene links van jou. Als er iemand met je wilt ruilen, maar jij hebt de koning, dan zeg je koekkoek. Alleen dan kan er geweigerd worden. Op deze manier ga je verder tot je bij de laatste persoon bent en die mag ruilen bij de bank. Dan wordt gekeken wie de hoogste kaart heeft, hij of zij mag een pakje pakken en een cirkel opschuiven. Maar degene die de laagste kaart heeft, zou een cirkel terug moeten gaan met zijn pakje.

Even er doorheen

We beginnen met de persoon die de bank is. Hij heeft ook gewoon zijn eigen kaartje en is dan even spelleider. Hij kijkt naar zijn kaart en wilt ruilen. Degene links van hem moet ruilen en ziet dat hij een lage kaart terug krijgt. Hij wil ook ruilen, maar degene links van hem heeft een koning en zegt koekoek. Er wordt dus niet geruild. De persoon daarnaast wilt niet ruilen met degene links van haar en dan hoeft dat ook niet. Dan wordt er weer wel geruild tot we bij de bank aankomen. De laatste persoon in de kring, die nog niet geweest is, mag zijn kaart met de bank ruilen, maar dat wilt hij niet. Hij moest in de beurt van degene rechts van hem ruilen en daar kwam een betere kaart uit, dan hij eerst had. De spelleider vraagt de mensen of zij bekend willen maken wie de hoogste kaart heeft en wie de laagste. Dan wordt er met cadeautjes geschoven en komt het volgende potje.

Vergeet niet, als je zo snel mogelijk wint en een pakje op schoot hebt, ben je dood en moet je stil zijn zolang het spelletje duurt, dus tot iedereen een pakje heeft. We pakken namelijk gezellig met zijn allen ons gewonnen pakje uit.

Ook interessant