Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Kun je het nooit bij één glaasje wijn houden? Uit onderzoek blijkt dat sommige mensen specifieke hersencellen hebben die motiveren om te drinken

hersencellen-motiveren-om-te-drinken.jpg

Eindigt een avondje uit bij jou altijd met de nodige alcoholische versnaperingen achter de kiezen en een fikse kater? En dat terwijl je vriend of vriendin het na een paar glaasjes altijd al voor gezien houdt? Blijkbaar kun je daar zelf niet zoveel aan doen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat sommige mensen specifieke hersencellen hebben die hen motiveren om door te blijven drinken. 

We leggen je uit hoe dat zit. 

Hersencellen kunnen je motiveren om te blijven drinken 

Dat bij jou altijd de fles op moet terwijl een ander het zonder moeite bij één glaasje wijn houdt, daar kun je blijkbaar niet zoveel aandoen. Uit een Zweeds onderzoek van de Linkoping Universiteit kwam namelijk naar voren dat sommige mensen specifieke hersencellen hebben die je motiveren om door te blijven drinken. In het onderzoek werd het gedrag van ratten en alcoholconsumptie bestudeerd. Daaruit bleek dat de meesten ratten in staat waren om op een bepaald moment te stoppen met alcohol consumeren, terwijl een klein deel dit niet kon. Daaruit bleken specifieke cellen, ook wel ‘alcoholismecellen’ genoemd het verschil te bepalen tussen of je wel of niet tijdig kunt stoppen met drinken. 

Beloning in je hersenen 

Het gaat om een deel van de hersenen dat verbonden is met het beloningsysteem. De ‘alcoholismecellen’ worden ook wel aangeduid met PKC-eiwit. Uit het onderzoek bleek dat de ratten die dit eiwit in hun hersenen hadden alcohol bleven consumeren, ondanks de negatieve effecten. Hoofdonderzoeker Markus Heilig had niet verwacht dat zo’n kleine groep hersencellen zo bepalend is voor je alcoholconsumptie. 

Lees ook: Dit zijn de lichamelijke én mentale gevolgen van dagelijks alcohol drinken

Oplossing tegen alcoholisme 

Volgens Heilig kunnen die cellen het verschil bepalen tussen mensen die kunnen stoppen met drinken en alcoholisten. Dat betekent niet dat je met die specifieke hersencellen die je motiveren om door te blijven drinken ook meteen alcoholist wordt, want uit het onderzoek bleek ook dat de ratten met een drankprobleem geholpen konden worden. De onderzoekers ontwikkelden een methode om de PKC-hersencellen van buitenaf te manipuleren en uit te schakelen. Daardoor konden de verslaafde ratten ineens wel weigeren om te drinken. Dit zou een baanbrekende oplossing kunnen worden voor mensen met een alcoholprobleem. 

Bron | Metro
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant