Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

SOS Kinderdorpen start noodhulpactie voor Nepal

q.jpg

Op zaterdagochtend vond vlakbij hoofdstad Katmandu van Nepal de ergste aardbeving sinds 1934 plaats, die al honderden levens heeft opgeëist. SOS Kinderdorpen is direct internationaal een noodhulpactie gestart, waardoor kinderen en families in Nepal geholpen kunnen worden. Ook in Nederland start een noodhulpactie waarvoor mensen kunnen doneren. Informatie daarover is te vinden op de website van soskinderdorpen.nl.

Edwin Smelt, lid van de Raad van Toezicht van SOS Nederland die recent de programma’s van SOS heeft bezocht, maakt zich ernstige zorgen. ‘Nepal is straatarm, heeft geen toegang tot natuurlijke havens en is altijd al zeer afhankelijk van hulp. Het landen met een vliegtuig was al lastig toen het in goede staat was, laat staan als daar zo’n grote natuurramp heeft plaatsgevonden.’

Kinderen die er alleen voor staan
SOS Kinderdorpen
 wil voor de kinderen zorgen die hun ouders of familie tijdelijk of permanent zijn kwijtgeraakt. Ze zullen worden beschermd en er zal voor ze worden gezorgd. Dat houdt in dat ze geregistreerd worden, dat er actief naar hun familie wordt gezocht en dat de kinderen – indien mogelijk – met hun verzorgers of familie worden verenigd. Ook zal er gezorgd worden voor tijdelijk onderdak en voor alternatieve zorg, in de gevallen dat de kinderen dat nodig hebben.

SOS Kinderdorpen werkt sinds 1960 in Nepal, en heeft in de afgelopen decennia kinderdorpen, familieversterkende programma’s en scholen opgezet. De organisatie komt dan ook direct in actie om na deze ramp hulp te bieden aan kinderen en families. De humanitaire gevolgen zullen naar verwachting enorm zijn, vooral kinderen zijn kwetsbaar in deze noodsituaties.

Ook interessant