Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Wint Duncan vanavond het Songfestival? Dít zijn z’n grootste concurrenten

rehearsal-grand-final-64th-eurovision-song-contest.jpg

Vanavond is dan eindelijk de finale van het Eurovisie Songfestival 2019. Onze eigen Duncan en grote kanshebber treedt als twaalfde op met zijn nummer ‘Arcade’. Hij is al sinds maart topfavoriet, maar gaat hij het vanavond ook echt waarmaken?

De concurrentie liegt er namelijk ook niet om.

Hoge verwachtingen

Al sinds maart worden de voorspellingen van de bookmakers goed in de gaten gehouden. Duncan staat al weken veilig op nummer één, en de verwachtingen zijn dan ook hooggespannen. Duncan zou in 64 jaar songfestival de vijfde winnaar voor Nederland kunnen worden. Onze laatste overwinning was in 1975 met popgroep Teach-In, dus het wordt wel weer eens tijd!

Sterke concurrentie

Ook al is er op dit moment voorspeld dat Duncan 47 procent kans maakt om er met de hoofdprijs vandoor te gaan, toch durven we er nog niet te veel op te hopen. De concurrentie is namelijk ook niet mis. Australië en Rusland staan op nummer twee en drie als mogelijke winnaars van dit jaar, en zijn met name populair om hun spectaculaire (en prijzige) acts.

Kans voor Zweden

Ook Zweden is, net als alle afgelopen jaren, een grote favoriet en kanshebber. Het land wordt dit jaar vertegenwoordigd door voormalig atleet John Lundvik met het nummer ‘Too late for love’: een vrolijk popnummer met gospelelementen. Toch zit er een ruime afstand tussen de kansen van Duncan en de Zweedse zanger: de bookmakers geven Zweden vier procent kans op de winst, en daarmee staan ze momenteel op een vierde plek.

Duncan

De Zweedse zanger John Lundvik

Duur grapje

De Nederlandse winst lijkt dus voor het grijpen, wat betekent dat het songfestival volgend jaar misschien in Nederland gehouden wordt. Ontzettend leuk natuurlijk, maar ook een duur grapje. Sietse Bakker, voormalig event supervisor van het songfestival, voorspelt dat het minimaal 20 miljoen euro zal kosten om dit enorme evenement van de grond te krijgen. De omroep AVROTROS zal dan voor deze kosten moeten opdraaien. Ter vergelijking: daar kun je 214 afleveringen van Heel Holland Bakt voor maken.

Even afwachten

Toch kunnen we ons nog maar beter niet rijk (of eigenlijk arm) rekenen. Veel mensen zijn bang dat het songfestival een gevalletje ‘Ajax Tottenham Hotspur’ wordt. Hierbij verwijzen ze naar de Champions League-wedstrijd van Ajax tegen Tottenham Hotspur, waarin Ajax in de laatste minuten de winst aan hun neus voorbij zag gaan. Maar dat we er met Duncan beter voor staan dan alle afgelopen jaren, dat is duidelijk. Wij zitten vanavond in ieder geval helemaal klaar voor de douze points.

Het Eurovisie Songfestival is om 21.00 te bekijken op NPO 1.

Bron | RTL Nieuws, AD.nl, Eurovisionworld
Beeld | ANP

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant