Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Onderzoek: gebruik van social media maakt ons minder gelukkig

vrouw-telefoon.png

Het is al eerder onderzocht, maar ook uit nieuw onderzoek blijkt dat niet iedereen blij wordt van het gebruik van social media. 

Deze video schetst hoe berichten op social media, in dit geval Facebook, ervoor kunnen zorgen dat we ons slecht voelen. De video is wat aangedikt, maar de boodschap komt goed over. Herkenbaar?

Mooier dan de werkelijkheid

Bekijk jij weleens vakantiefoto’s van anderen op Facebook? En ben je stiekem ook blij als je nieuwe foto op Instagram veel likes krijgt? Niet iedereen kan hiervan genieten, blijkt uit recent onderzoek van de Erasmus Universiteit, het Tinbergen Instituut en de Universiteit van Straatsburg. Mensen die niet lekker in hun vel zitten, voelen zich ongelukkiger als ze social media gebruiken. Een van de onderzoekers, Efstratia Arampatzi, zegt: “Mensen delen alleen hun gelukkigste momenten en doen zich op internet meestal wat beter voor.” De gewone momenten die je in je huispak op de bank doorbrengt, laten we niet zien online. Door alleen maar geconfronteerd te worden met blije berichten van anderen, kunnen mensen het gevoel krijgen dat iedereen een leuker leven heeft dan zij. Terwijl dat vaak helemaal niet het geval is.

Minder gelukkig

Social media zijn voor veel mensen een belangrijk communicatiemiddel. En zoals de naam zegt, vervullen ze ook een sociale rol. Er zijn echter wel zorgen dat contacten via deze media minder sociaal en emotioneel bevredigend  zijn dan face-to-face. Uit dit nieuwe onderzoek blijkt dat mensen die zich eenzaam voelen en ontevreden zijn over hun sociale contacten, zich nog ongelukkiger voelen als ze op social media zitten.

“Iedereen heeft de behoefte zichzelf met anderen te vergelijken. Maar Facebook is voor mensen die niet lekker in hun vel zitten juist geen geschikte plek om dat te doen. Als je alleen thuis bent met kerst, ga je toch ook niet door de straten lopen om bij restaurants naar binnen te kijken hoe gezellig andere mensen het hebben?”, zegt mediapsycholoog Mischa Coster.

Bron: poseidon01.comwelingelichtekringen.nl

Ook leuk om te bekijken.

Zie ook:

Ook interessant